Πορεία αντίστοιχη με αυτή του ευρώ ακολουθούν και οι τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και την αδυναμία αύξησης της παραγωγής που δηλώνουν οι χώρες του ΟΠΕΚ.

Διολίσθηση

Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού που είχε ξεπεράσει, με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα 120 δολάρια, διολισθαίνει διαρκώς και το απόγευμα της Πέμπτης διαμορφωνόταν, όσον αφορά στο αμερικανικό αργό στα 93,8 δολάρια το βαρέλι (απώλεια 2,60%) και για το brent στα 97,64 δολάρια το βαρέλι (μείωση κατά 1,94%), με τις τιμές να βρίσκονται εδώ και μέρες σταθερά κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι λόγοι

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση αυτή διαμορφώνεται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτις είναι οι φόβοι για ύφεση, που κάνουν τις αγορές να εκτιμούν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει μειώσει και την προσφορά. Ο δεύτερος λόγος είναι οι εκτιμήσεις ότι οι κεντρικές τράπεζες, λόγω πληθωρισμού, θα προχωρήσουν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, μειώνοντας την προσφορά χρήματος.

Το δολάριο

Παράλληλα, η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων επιδρά σημαντικά στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου, καθώς είναι το βασικό νόμισμα αγοραπωλησιών του «μαύρου χρυσού». Το ερώτημα, βέβαια, που βασανίζει τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο είναι αν και πότε οι μειώσεις αυτές θα φανούν στην αντλία της βενζίνης, καθώς οι τιμές των υγρών καυσίμων παραμένουν υψηλές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr