Συναγερμός σήμανε νωρίτερα την Τρίτη στο λιμάνι του Πειραιά, όταν το εμπορικό πλοίο MAERSK LAUNCESTON που μετέφερε κοντέινερ, πορτογαλικής σημαίας, συγκρούστηκε με το ναρκοθηρευτικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο άτομα, ευτυχώς όχι σοβαρά, ωστόσο, η προσπάθεια των αρχών επικεντρώνεται στο να μείνει το “ΚAΛΛΙΣΤΩ” να μείνει στην επιφάνεια, καθώς έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στην πρύμνη και υπάρχει εισροή υδάτων.

Στο λιμάνι του Πειραιά έσπευσαν άμεσα ενισχύσεις του λιμενικού με ρυμουλκά. Πλέον το Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει την επιχείρηση για την περισυλλογή των επιβαινόντων στο πλοίο. Το “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” διαθέτει πλήρωμα 27 ατόμων.

Ήδη, το πλήρωμα έχει απομακρυνθεί από το σκάφος και πάνω στο “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”, που έχει πάρει κλίση, παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης.

Ποιο είναι το “ΚΑΛΛΙΣΤΩ”

Το “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” είναι ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά τύπου HUNT τα οποία κατασκευάστηκαν απο τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας και είναι κατασκευασμένo από Πλαστικό Ενισχυμένο με Υαλονήματα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή.

Καθελκύστηκε τον Ιούνιο του 1987 και ανέλαβε ενεργό δράση τον Μάρτιο του 1989. Παρελήφθη απο το Αγγλικό Ναυτικό με το όνομα HMS “BERKELEY” ενώ στις 6 Φεβρουαρίου 2001 ξεκίνησε η παραλαβή του πλοίου απο το ελληνικό πλήρωμα εν όρμω Πόρτσμουθ Αγγλίας. Την 28 Φεβρουαρίου 2001 παρελήφθη από τον πλωτάρχη ΡΣ Σαλβέτα (ΠΝ) και έλαβε το όνομα Ν/ΘΗ “ΚΑΛΛΙΣΤΩ” (Μ–63).

Μετά την παραλαβή το πλοίο παρέμεινε στον Ναύσταθμο του Πόρτσμουθ μέχρι τις 30 Μαρτίου 2001 οπότε και απέπλευσε. Στις 11 Απριλίου 2001 το πλοίο κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας αφού διήλθε από τους λιμένες Μάλαγα και Μεσσήνη. Από τότε υπάγεται στη Διοίκηση Ναρκοπολέμου (ΔΝΑΡ).

Πηγή: economico.gr