Πειραιώς αύξηση

Τέλος στα σενάρια για «αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα», βάζει η Tράπεζα Πειραιώς μετά από έντονο παρασκήνιο με το ΤΧΣ και με την μετοχή της τράπεζας να κάνει σήμερα βουτιά κατά 24%.

Σε ανακοίνωσή της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η τράπεζα αναφέρει:

«Σε απάντηση ερωτημάτων από επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα ότι,
παρά το γεγονός πως αξιολογεί σε διαρκή βάση διάφορες επιλογές για την επιτάχυνση της εξυγίανσης του
ισολογισμού της, δεν σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου στο αμέσως προσεχές διάστημα».

Η αντίδραση του ΤΧΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακοίνωση εκδόθηκε κατόπιν συνεννοήσεων με τους μετόχους της τράπεζας, εκ των οποίων ο βασικός μέτοχος είναι το ΤΧΣ με ποσοστό 26,5%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πρόταση τριών μετόχων της τράπεζας (Paulson, Μυστακίδη, Bienville Capital Management) για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απορρίφθηκε από το ΤΧΣ διότι προέβλεπε ότι η ΑΜΚ θα προχωρούσε πριν από την μετατροπή των CoCos σε μετοχές.

Με δεδομένο, όμως, ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, δεν επιτρέπει τη συμμετοχή του Ταμείου σε αυξήσεις κεφαλαίου, το Ταμείο θεώρησε ότι για να συζητηθεί η πρόταση πρέπει να υπάρξουν δύο προυποθέσεις:

  • Να αλλάξει ο νόμος, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να συμμετέχει στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου
  • Να προηγηθεί της προτεινόμενης ΑΜΚ η μετατροπή των CoCos. Έτσι θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των θέσεων του Ταμείου.

Αν προηγηθεί η μετατροπή των Cocos σε μετοχές και αλλάξει ο νόμος επιτρέποντας στο ΤΧΣ την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης, το Ταμείο ισχυροποιεί τη θέση του.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, το ΤΧΣ φέρεται διατεθειμένο να συζητήσει μερική εξάσκηση ή ολική παραίτηση από τα δικαιώματα προτίμησης σε ενδεχόμενη ΑΜΚ, προκειμένου να εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια, που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Πηγή: economico.gr