Πεκίνο: Οι ΗΠΑ και η Δύση είναι υπεύθυνοι για την κρίση στην Ουκρανία

Το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει το Πεκίνο δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πραγματικά να σταθούν στο πλευρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης «μαζί με τις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες στον κόσμο».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Zhao Lijian είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Κίνα προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα.

Τόνισε ότι οι εμπνευστές της κρίσης στην Ουκρανία θα πρέπει να αναλογιστούν προσεκτικά τον ρόλο τους σ’ αυτήν, να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους και, αντί να κατηγορούν άλλους, να λάβουν πρακτικά μέτρα ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να λυθεί το πρόβλημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο ασκεί κριτική στην Δύση. Προ ημερών τάχθηκε ξεκάθαρα κατά των κυρώσεων λέγοντας ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, είπε ο Zhao. Οπως πρόσθεσε, το κλειδί για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υποστήριξε, τέλος, ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δίκαιη και αντικειμενική και ότι οι χώρες που θα έπρεπε να «αισθάνονται άβολα» είναι εκείνες που πιστεύουν ότι έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο και μπορούν να επιβληθούν στον κόσμο, που αγνοούν τις ανησυχίες άλλων χωρών και συνεχίζουν να προωθούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέσω πέντε κύκλων επέκτασης προς τα ανατολικά.

Στο μεταξύ, συνεχείς είναι οι αναφορές του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Κίνας Xinhua στα βιολογικά εργαστήρια που η Ρωσία καταγγέλλει ότι λειτουργούν στην Ουκρανία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, με στόχο την μελέτη όπλων βιολογικού πολέμου. Σε σημερινή αναφορά, το πρακτορείο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το οποίο, υπάρχουν έγγραφα ότι σε ένα από τα εργαστήρια αυτά, στο Χάρκοβο, γίνονταν συστηματικές μυστικές έρευνες, προκειμένου να μελετηθούν οι τρόποι μετάδοσης παθογόνων από νυχτερίδες σε ανθρώπους, υπό την άμεση εποπτεία αμερικανών ειδικών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr