Οι κόρες της Τραν το Νγκας θα προτιμούσαν η μητέρα τους να έρθει να μείνει μαζί τους. Η μία ζει στην Αυστραλία και άλλη στο Βιετνάμ. Το επιθυμούν όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή έχει επιβαρυμένη υγεία. Το Μάρτιο η Γαλλοβιετναμέζα έκλεισε τα 79. Όμως η ηλικιωμένη αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο διότι, όπως λέει, οφείλει να παραμείνει στη Γαλλία για να δώσει την «τελευταία μάχη».

Στα δικαστήρια για το «Agent Orange»

Mε τη στήριξη διαφόρων ΜΚΟ προσέφυγε σε δικαστήριο του Εβρί κοντά στο Παρίσι, όπου διαμένει εδώ και χρόνια, κατά 14 χημικών βιομηχανιών. Ανάμεσά τους ο αμερικανικός κολοσσός Dow Chemical και η εταιρία Mοnsanto, οι οποίες κατασκεύαζαν κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ την τοξική ουσία αποφύλλωσης Agent Orange, που στα ελληνικά ονομάζεται «Πορτοκαλί Παράγοντας» και πήρε το όνομά της από τις πορτοκαλί ρίγες πάνω στα βαρέλια μεταφοράς της.

Tο γαλλικό δικαστήριο απέρριψε τη προσφυγή της 79χρονης με το αιτιολογικό ότι οι χημικές βιομηχανίες δρούσαν την περίοδο 1961-1971 κατ΄εντολή των ΗΠΑ. Σε μια πρώτη αντίδραση η Τραν το Νγκας δήλωσε στη DW απογοητευμένη επειδή, όπως είπε, το δικαστήριο «υιοθέτησε την επιχειρηματολογία των βιομηχανιών». Για μια ακόμα φορά υπενθύμισε ότι τόσο εκείνη όσο και εκατομμύρια άλλοι Βιετναμέζοι υπήρξαν θύματα του «Πορτοκαλί Παράγοντα».

Ο «βρώμικος» πόλεμος

Στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερα από 40 εκατομμύρια λίτρα του Agent Orange στο Βιετνάμ και το Λάος για να καταστρέψουν τις καλλιέργειες, αλλά και τα δάση, στα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι αντάρτες Βιετκόνγκ. Σε αυτούς ανήκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄60 και η Τραν το Νγκας, η οποία μια μέρα είδε να πέφτει από τον ουρανό ένα άσπρο σύννεφο σταγονιδίων. «Με τύλιξε και ξαφνικά δεν μπορούσα να πάρω ανάσα. Παραλίγο να πνιγώ», λέει σήμερα. Για αρκετά χρόνια δεν της ήταν σαφές τι συνέβη.

Λίγα χρόνια αργότερα γέννησε ένα κοριτσάκι το οποίο μετά από 17 μήνες πέθανε από μια σοβαρή καρδιακή πάθηση. «Κατηγορούσα τον εαυτό μου ότι είμαι κακή μητέρα, διότι δεν κατάφερα να προστατέψω το παιδί μου», λέει η 79χρονη. Στο μεταξύ η ηλικιωμένη είναι βέβαιη ότι ο θάνατος της πρώτης κόρης της, αλλά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι δύο άλλες κόρες της και η ίδια, σχετίζονται με τον «Πορτοκαλί Παράγοντα». Η ηλικιωμένη πάσχει από καρκίνο και διαβήτη. Πραγματογνωμοσύνες επιβεβαιώνουν ότι οι ασθένειές της σχετίζονται με το ταξικό φυτοφάρμακο.

Τι λένε οι εταιρείες

H Dow Chemical ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται αιτιώδης σχέση μεταξύ του «Πορτοκαλί Παράγοντα» και ασθενειών. Ένας ισχυρισμός, που όπως είναι κατανοητό, αποτελεί πλήγμα για πολλά θύματα, μιας και έχει αποδειχθεί ότι το Agent Orange περιέχει διοξίνες, οι οποίες δεκαετίες μετά το πόλεμο μολύνουν το έδαφος και τους υδάτινους πόρους του Βιετνάμ και δεν αποσυντίθενται με φυσιολογικό τρόπο. Μέσω αγροτικών προϊόντων και ψαριών καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα πυροδοτώντας ασθένειες, όπως καρκίνο ή αναπηρίες.

Προφανώς και για αυτό το λόγο, οι δικηγόροι της ηλικιωμένης Βιετναμέζας ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. Μεταξύ άλλων σημειώνουν σε ανακοίνωση: «Πιστεύουμε ότι ο νόμος βρίσκεται στο πλευρό της εντολοδόχου μας». Το δικηγορικό γραφείο Bourdon, το οποίο χειρίζεται την υπόθεση, θεωρεί ότι οι χημικές βιομηχανίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν και ότι δεν μπορούν να μετακυλούν τις ευθύνες τους στην αμερικανική κυβέρνηση. Αποφασισμένη να μην παραιτηθεί είναι και η Τραν το Νγκας. Δηλώνει ότι είναι αισιόδοξη και ότι από κοινού με τους νομικούς της εκπροσώπους προετοιμάζουν ήδη τα επόμενα νομικά βήματα.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr