Πέντε δημοσκοπήσεις προδικάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Του Θοδωρή Καλούδη

Οι πέντε δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο ξεκαθαρίζουν την εικόνα για τις τάσεις που επικρατούν στο εκλογικό Σώμα, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Όλες οι μετρήσεις της Κοινής Γνώμης (απαλλαγμένες πλέον από το “μπούλινγκ” της Κουμουνδούρου) δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης επιβάλει την αντζέντα του , η νέα προεκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ βαίνει άκαρπη και καταδικάζει τον κ. Τσίπρα σε νέα οδυνηρή ήττα, ενώ το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη δεν φαίνεται να έχει ικανά περιθώρια ανόδου.  Έτσι, καθ’όλες τις ενδείξεις, η ερχόμενη κάλπη:

  • Θα δώσει αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη
  • Θα σταθεροποιήσει τις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στα όρια των εκλογών της 21ης Μαΐου (λίγο πάνω-λίγο κάτω)
  • Θα ενισχυσει ελαφρώς το ΚΚΕ
  • Θα οδηγήσει πιθανότατα σε επτακομματική Βουλή
  • Θα αφήσει έξω από το παιχνίδι (μάλλον οριστικά) τον κ. Βαρουφάκη και τις ιδέες του

Πιό συγκεκριμένα,οι δημοσκοπήσεις ALCO, GPO, MRB, MARC και METRON ANALYSIS δίνουν σταθερό προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλύτερο των 20 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ενώ στις εκτιμήσεις των αναλυτών για το εκλογικό αποτέλεσμα, η διαφορά αυτή παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις που, αν επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, το πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα θα είναι συγκλονιστικά διαφορετικό, με απόλυτη κυριαρχία των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων.

Στα μαθηματικά των δημοσκοπήσεων (στην πρόθεση ψήφου) τα κόμματα κινούνται ως εξής:

  • Η Νέα Δημοκρατία μεταξύ 39,1% και 41,3%
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 18,2% και 19,6%
  • Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 10,6% και 11,7%
  • Το ΚΚΕ μεταξύ 6,1% και 7,6%

Η εκτίμηση αποτελέσματοες δίνει σε όλα τα κόμματα ελαφρώς μεγαλύτερα ποσοστά, ή την προοπτική να πιάσουν το υψηλότερο επίπεδο αυτής της πρόγνωσης.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν περαιτέρω ανοδικές τάσεις στη ΝΔ και εμφανίζουν επτακομματική Βουλή με βέβαιη την είσοδο της Πλεύσης Ελευθερίας και ενδεχομένως της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων είναι καθοριστική η διατύπωση της επιθυμίας του εκλογικού Σώματος να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστά που κινούνται πέριξ του 50%, γεγονός που από μόνο του προδικάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα είναι κυρίαρχη η προτίμηση των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο επιλέγουν με συντριπτική διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως κατάλληλο πρωθυπουργό. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι “δεν αρέσει” πιά, αφού και στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών υποβαθμίστηκε στην πέμπτη θέση…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr