οικονομία τουρισμός

Η άρση του lockdown και η σταδιακή επιστροφή σε μία σχετική κανονικότητα, στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον πολιτικής και κοινής γνώμης στα κρίσιμα ζητήματα του επόμενου διαστήματος.

Δύσκολα και δύσβατα μονοπάτια μπροστά

Μία περίοδος, η οποία δεν θα είναι εύκολη για την κυβέρνηση, η οποία εκτός από το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας και του τουρισμού, έχει μπροστά της δύσκολα και δύσβατα ζητήματα :

Τη θωράκιση του μηχανισμού πυροπροστασίας, η οποία όπως έδειξε και η πρόσφατη καταστροφή στα Γεράνεια Ορη είναι στην αιχμή της προσοχής, αλλά και τα εργασιακά και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, δύο πεδία, όπου αναμένονται έντονες αντιπαραθέσεις.

Τα δύο εμβληματικά νομοσχέδια που θα προκαλέσουν σφοδρές αντιπαραθέσεις

Μέχρι τα τέλη Μαΐου εισέρχονται προς συζήτηση και ψήφιση δύο εμβληματικά νομοσχέδια για την κυβέρνηση, που αποτελούν ταυτόχρονα και βασικές εστίες έντασης με την αντιπολίτευση, η οποία έχει προαναγγείλει μάχη μέχρι χαρακωμάτων.

Από τη μία το εργασιακό νομοσχέδιο και από την άλλη η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Από την κυβέρνηση τα αξιολογούν ως δύο νομοσχέδια που «εγκαινιάζουν» την «επανεκκίνηση» της μετά κοροναϊό εποχής και σηματοδοτούν την επιστροφή σε πολιτικές μεταρρυθμίσεων που αναγκαστικά είχαν «παγώσει» κατά την πανδημία.

Αμφότερα τα νομοσχέδια, άλλωστε, αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη που από εδώ και στο εξής θέλει να κριθεί και για τις πολιτικές του και όχι μόνο «για τη διαχείριση κρίσεων» όπως έχει δηλώσει προσφάτως.

Δύο βασικές προκλήσεις

Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει δύο ακόμα βασικές προκλήσεις:

  • Την απρόσκοπτη λειτουργία του τουρισμού, για την οποία απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα θωρακισμένα νησιά και η πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το μέγαρο Μαξίμου ρίχνει μεγάλο βάρος στην επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «Γαλάζια Ελευθερία» που αφορά τον καθολικό εμβολιασμό 19 νησιών. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση εξελίσσεται καλά, υπάρχουν όμως πέντε νησιά που είναι πιο χαμηλά στον εμβολιασμό και πρέπει πάση θυσία να αυξηθεί το ποσοστό το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την Κεφαλονιά, τη Λήμνο, τη Σάμο, την Ζάκυνθο και τη Λέσβο.
  • Η σωστή πυροπροστασία είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα του θέρους. Η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας που κατέκαψε πάνω από 40.000 στρέμματα, υπενθύμισε πως οι πυρκαγιές αποτελούν πλέον έναν πάγιο κίνδυνο κάθε καλοκαιριού και χρειάζεται αυστηρή και ενδελεχή προετοιμασία.
  • Διαφορετικά μπορεί να αποτελέσει έναν αστάθμητο παράγοντα με πολιτικές βεβαίως προεκτάσεις.

Το “βαρόμετρο” του καλοκαιριού

Τέλος, το μεγαλύτερο και συνολικό στοίχημα της κυβέρνησης έχει να κάνει με την οικονομία. Ο τουρισμός αποτελεί βαρόμετρο και στο τέλος του καλοκαιριού και με βάση το πώς θα έχει εξελιχθεί θα φανεί πιο καθαρά το σημείο επανεκκίνησης του φθινοπώρου.

Τα μηνύματα που καταφθάνουν το τελευταίο διάστημα είναι θετικά, με τα πρακτορεία να χαρακτηρίζουν εφικτό να πιάσει η χώρα τον στόχο του 50% του τουρισμού του 2019.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr