Η Επιτροπή Κανονισμών (Rules Committee) της αμερικανικής Βουλής αποδέχθηκε χθες το βράδυ τροπολογία που υποχρεώνει τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σταματήσει τις υπερπήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά για να δικαιούται να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

  • Επίσης πρέπει να διασφαλίσει ότι στην περίπτωση που η Τουρκία μπορέσει να αγοράσει τα F-16, αυτά δεν θα χρησιμοποιούνται εναντίον της Ελλάδας.

Οι βουλευτές Κρις Πάππας και Φρανκ Παλόν κατέθεσαν δύο τροπολογίες. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δύο τροπολογίες ενώθηκαν σε μία. Το Ελληνοαμερικανικό Λόμπι δείχνει πολύ ικανοποιημένο.

Το επόμενο κοινοβουλευτικό στάδιο ειναι η υπερψήφιση της από την ολομέλεια Βουλής κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου ότι:

Ααυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών· και αυτό περιλαμβάνει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις (πάνω από τοέδαφος) Ελλάδας.

Βάσει της τροπολογίας απαγορεύεται η πώληση νέων F16, κιτ εκσυγχρονισμού και αναβαθμισμένης τεχνολογίας στην Τουρκία και σε κάθε οντότητα που σχετίζεται με την Τουρκία εκτός και αν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσο ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Η στρατηγική του Ελληνικού Λόμπι ήταν εξαρχής η εξής: Να κατατεθούν δυο τροπολογίες στη Βουλή των ΗΠΑ για να αυξηθούν οι πιθανότητες να περάσει η μια.

Οι συντονισμένοι τουρκικοί πανηγυρισμοί περί «απόρριψης» της μιας τροπολογίας του βουλευτή Κρις Πάππας είναι ενδεικτικοί του πανικού που επικρατεί στην Άγκυρα.

Πηγή: economico.gr