Δραματικές εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone παρακολούθησης, στο πρώτο «θερμό» περιστατικό μεταξύ των δύο χωρών από την ώρα που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ ανέφερα ότι ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος έκοψε τον έλικα του drone, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να το ρίξουν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ενώ η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ, ανέφερε ότι ένα ρωσικό μαχητικό Su-27 πραγματοποίησε αναχαίτιση ενός drone MQ-9 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας σε αποστολή πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Στα διεθνή ύδατα

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλεια του MQ-9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έχει αναλάβει την εποπτεία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή. Το επεισόδιο καταγράφηκε πάνω από τα διεθνή ύδατα, σε διεθνή εναέριο χώρο, τη στιγμή που πετούσαν στον διεθνή χώρο δύο ρωσικά μαχητικά.

Ζημιά υπέστη ο έλικας του drone που τελικά προσγειώθηκε δυτικά της Κριμαίας, ενώ το ρωσικό Su-27 κατευθύνθηκε, επίσης, προς την Κριμαία όπου και προσγειώθηκε μετά το συμβάν. Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, το drone πραγματοποιούσε επιχείρηση ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο, όταν δύο ρωσικά μαχητικά προσπάθησαν να το αναχαιτίσουν. Μάλιστα, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» και «μη επαγγελματική» την κίνηση από τους Ρώσους.

Η ανακοινωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ ανέφερε ότι «περίπου στις 7:03 π.μ. (CET), ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη Su-27 χτύπησε την έλικα του MQ-9, με αποτέλεσμα οι αμερικανικές δυνάμεις να αναγκαστούν να κατεβάσουν το MQ-9 σε διεθνή ύδατα. Αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, περιβαλλοντικά ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει έλλειψη ικανότητας εκτός από το ότι είναι ανασφαλές και αντιεπαγγελματικό».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr