Σε κύκλο εσωστρέφειας, θεωριών συνωμοσίας και παράνοιας φαίνεται ότι εισέρχεται το Κρεμλίνο, μετά την ανταρσία του ιδρυτή της Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν.

Δυτικά ΜΜΕ, με πρώτους τους ΝΥΤ, αναφέρουν ότι ο Ρώσος στρατηγός, Σεργκέι Σουροβίκιν, άλλοτε «εκλεκτός» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποκαλείται «στρατηγός Αρμαγεδδών» για τη σκληρότητά του σε Συρία και Ουκρανία, «εξαφανίστηκε» εν μέσω ισχυρισμών ότι γνώριζε εκ των προτέρων την ένοπλη εξέγερση της Wagner που απείλησε το καθεστώς του Πούτιν.

Στόχος ο Σοϊγκού

Μια θεωρία είναι ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν ανακρίνεται για το σχέδιο εκδίωξης του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού από τον Γεβγκένι Πριγκόζιν εν μέσω μιας επιχείρησης εκκαθάρισης των εκ των ένδον «εχθρών» στο υπουργείο. Ο Σουροβίκιν, 56 ετών, είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με τον «πραξικοπηματία» Πριγκόζιν, τον αρχηγό του μισθοφορικού στρατού.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είπαν ότι ένας κορυφαίος Ρώσος στρατηγός είχε εκ των προτέρων γνώση των σχεδίων του Πριγκόζιν να επαναστατήσει εναντίον του Σοϊγκού και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Βαλέρι Γκερασίμοφ για τις αποτυχίες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν οι New York Times.

Ζήτημα και με Γκερασίμοφ

Η υποψία είναι ότι αυτός ο στρατηγός είναι ο Σουροβίκιν, ένας διοικητής γνωστός για την σκληρότητα και την ωμότητα του. Τώρα το καλά δικτυωμένο φιλοπόλεμο κανάλι Telegram Rybar αποκάλυψε ότι ο Σουροβίκιν «δεν έχει εμφανιστεί από το Σάββατο». Το κανάλι που συνδέεται με το ρωσικό στρατό ανέφερε: «Το πού βρίσκεται ο “στρατηγός Αρμαγεδδών” δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Υπάρχει μια εκδοχή ότι είναι υπό ανάκριση».  Παράλληλα, το κανάλι ανέφερε ότι ενώ ο Α/ΓΕΕΘΑ Γκερασίμοφ διατηρεί επίσημα τον τίτλο του, «δεν εμπλέκεται πλέον σε αποφάσεις για θέματα (που αφορούν τον πόλεμο)».

Ο Σουροβίκιν τέθηκε επικεφαλής της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στην Ουκρανία τον Οκτώβριο μόνο για να «ξηλωθεί» από τον Πούτιν τον Ιανουάριο – ωστόσο παρέμεινε ως αναπληρωτής του Γκερασίμοφ. Πριν εξαφανιστεί, ο Σουροβίκιν απηύθυνε μια απελπισμένη έκκληση στους «Βαγκνεριστές» το Σάββατο να εγκαταλείψουν την αντίθεσή τους στη στρατιωτική ηγεσία και να επιστρέψουν στις βάσεις τους «πριν να είναι πολύ αργά».

Κρας τεστ

Αποκαλύφθηκε ότι είχε διαταχθεί να επιστρέψει στη Μόσχα από την πρώτη γραμμή. Φαίνεται τώρα ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε υποψίες για τη γνώση του για το «πραξικόπημα» ως συμπαθών. Όπως είπε σε παρέμβασή του το Σάββατο: «Δεν μπορούμε να παίξουμε το παιχνίδι του εχθρού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας. Πριν είναι πολύ αργά, είναι απαραίτητο να υπακούσουμε στην εντολή του λαϊκά εκλεγμένου προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνισή του.

Το κανάλι Rybal σχολίασε: «Η ένοπλη ανταρσία της Wagner PMC έχει γίνει πρόσχημα για εκκαθαρίσεις μεγάλης κλίμακας στις τάξεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων και ένα “κρασ τεστ” της πίστης του υπουργείου. Τα κατώτερα κλιμάκια επίσης εκκαθαρίζονται από εκείνους που έδειξαν υποστήριξη στην εξέγερση της Wagner εναντίον των διοικητών του Πούτιν» υποστηρίζεται. Στο μεταξύ, μια άλλη έκθεση ανέφερε ότι ο Πούτιν είναι πολύ φοβισμένος για να καρατομήσει τον «εξαιρετικά επικίνδυνο» υπουργό Άμυνας του, φοβούμενος τον ως άμεσο αντίπαλο.

Διαψεύδει – διακριτικά- η Μόσχα

Tο κανάλι Telegram VChK-OGPU επικαλέστηκε πηγή εμπιστευτικών πληροφοριών που είπε ότι ο Πούτιν δεν μπορούσε να συμφωνήσει με την απαίτηση του ηγέτη της εξέγερσης Πριγκόζιν να εκδιώξει τον 68χρονο υπουργό Άμυνας λόγω της δημοτικότητας του Σοϊγκου σε ανώτερους αξιωματούχους. «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνος σε περίπτωση παραίτησης, λόγω των γνώσεών του, του τεράστιου αριθμού ανθρώπων που του είναι πιστοί σε ηγετικές θέσεις και της παρουσίας μοχλών επιρροής… στο Κρεμλίνο», είπε η πηγή του καναλιού.

Ο Σόιγκου έχει υπηρετήσει περισσότερο στη ρωσική κυβέρνηση από τον ίδιο τον Πούτιν, και γνωρίζει για «σκελετούς στην ντουλάπα». Δεν είναι σαν τους άλλους υπουργούς του Πούτιν «των οποίων η σιωπή και η αδράνεια μπορούν να εξαγοραστούν με χρήματα», είπε η πηγή. «Όλα είναι πιο σοβαρά εδώ. Ο Πούτιν δεν είναι έτοιμος για μια τέτοια σύγκρουση τώρα».

Πάντως, το Κρεμλίνο, διά του port parole του, Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα των ΝΥΤ, σύμφωνα με το οποίο Ρώσος στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων για την ματαιωθείσα ανταρσία το περασμένο Σάββατο της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, περιορίστηκε να πει ότι θα γίνονται «πολλές εικασίες» έπειτα από αυτό, διαψεύδοντάς το.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr