Μετά τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν προχώρησε στον «αποκεφαλισμό» ακόμα ενός υψηλόβαθμου στελέχους της κυβέρνησής του, του προέδρου του τουρκικού Ταμείου Πλούτου (TVF), του κρατικού επενδυτικού οργανισμού της χώρας.

Σύνδεση με Halkbank

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Αρντά Ερμούτ αντικατέστησε ως CEO του TVF τον Ζαφέρ Σονμέζ, με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας. Τόσο το Ταμείο, όσο και το υπουργείο Οικονομικών δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο.

Στο χαρτοφυλάκιο του TVF περιλαμβάνονται και μετοχές του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αλλά και της Halkbank, πράγμα που σύμφωνα με αναλυτές σημαίνει ότι οι δύο απολύσεις συνδέονται μεταξύ τους, στο πλαίσιο της τακτικής του Ερντογάν να κόβει δεσμούς με άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση της τράπεζας.

Διορισμοί του Αλμπαϊράκ

Ο Σονμέζ ήταν CEO του TVF από τον Σεπτέμβριο του 2018, ενώ το Ταμείο ιδρύθηκε το 2016 προκειμένου να συμμετέχει σε μεγάλες επενδύσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα, ενώ πρόεδρος του ΔΣ του Ταμείου είναι ο ίδιος ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Σονμέζ όσο και ο -τέως, πλέον- πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Χακάν Ατίλα, είχαν διοριστεί επί υπουργίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, του γαμπρού του Ερντογάν που ήταν ο ΥΠΟΙΚ της χώρας από το 2018 μέχρι την παραίτησή του τον Νοέμβριο του 2020.

Πηγή: economico.gr