Μια τουλάχιστον «περίεργη» ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, στον επίσημο αγγλόφωνο λογαριασμό του στο Twitter, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και ερωτηματικά, δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας.

Αναφορά στο Ναυαρίνο

Το ρωσικό ΥΠΕΞ, κάνοντας αναφορά στην 193η επέτειο από τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η οποία ουσιαστικά οδήγησε στο τέλος της επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στην μετέπειτα παρακμή της, ανέφερε στην ανάρτηση: «Πριν από 193 χρόνια, οι στόλοι της Ρωσίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν των τουρκο-αιγυπτιακό στόλο στον κόλπο του Ναυαρίνου. Ο θρίαμβος του συμμαχικού στόλου έγινε ένα από τα προαπαιτούμενα της ανεξαρτησιάς της Ελλάδας».

Περίπλοκη σχέση

Η ερμηνεία της ανάρτησης είναι δύσκολη, καθώς οι σχέσεις της Μόσχας με την Άγκυρα είναι, τουλάχιστον, περίπλοκες. Από τη μία, η Ρωσία πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία (οι S-400 προκάλεσαν ρήγμα στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον), ενώ από την άλλη, δείχνει μικρή ανοχή στα σχέδια του Ερντογάν, όσον αφορά στη Συρία ή τη Λιβύη, όπου στηρίζει ανοιχτά τους αντιπάλους του.

Φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει λόγω της εμπλοκής της Τουρκίας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στη διαμάχη του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Μόσχα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τη θέση της, όσον αφορά στις προκλήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, αν και κίνησε διαδικασίες στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

«Μήνυμα»

Υπό αυτά τα δεδομένα, η ανάρτηση του ρωσικού ΥΠΕΞ για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου ίσως μπορεί να θεωρηθεί ως έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα, να «βάλει φρένο» στα μαξιμαλιστικά σχέδιά της.

Πηγή: economico.gr