Σακελλαροπούλου Παυλόπουλου

Μία περίεργη υπόθεση για το Προεδρικό Μέγαρο φέρνουν στο φως τα Νέα, αποκαλύπτοντας ότι επί έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τα mails του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου παρακολουθούντο από την γραμματέα του προκατόχου της Προκόπη Παυλόπουλου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για υπόθεση σύνθετη, με τεχνικές παραμέτρους δυσνόητες για τους αδαείς. Όπως γράφουν “Τα Νέα” η υπόθεση θα μπορούσε να μην είχε αποκαλυφθεί ποτέ, εαν η ιδιαιτέρα του κ. Παυλόπουλου δεν είχε κάνει ένα λάθος που την εξέθεσε.

Η πρόσβαση στο mail της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Συγκεκριμένα, στις 14 Απριλίου 2020, δυο εβδομάδες αφότου η συγκεκριμένη υπάλληλος είχε πια φύγει από την Προεδρία και υπηρετούσε στο προσωπικό γραφείο του κ. Παυλόπουλου, έστειλε mail της Προεδρίας (στο οποίο κανονικά δεν μπορούσε να είχε πρόσβαση) σε φίλη της, επίσης πρώην υπάλληλο της Προεδρίας.

Η τελευταία της απάντησε και μάλιστα σχολιάζοντας, με την πεποίθηση ότι η απάντησή της πήγε μόνο στην αποστολέα. Στην πραγματικότητα όμως, την απάντηση την είχε λάβει και το Ιδιαίτερο Γραφείο της Προέδρου.

Δεδομένου ότι το επίμαχο μήνυμα είχε σταλεί στις 00.44, ώρα κατά την οποία δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος στην Προεδρία, έγινε αμέσως αντιληπτό ότι κάποιο πρόσωπο μη εξουσιοδοτημένο είχε πρόσβαση στην προσωπική αλληλογραφία της Προέδρου και μάλιστα την προωθούσε και σε τρίτους.

Αμέσως ο διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας Ηλίας Νάτσιος κατήγγειλε το γεγονός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ και παράλληλα ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας διέταξε ΕΔΕ.

Η έρευνα έδειξε ότι ο μήνυμα είχε σταλεί από το κινητό της πρώην ιδιαιτέρας του κ. Παυλόπουλου, η οποία είχε πλέον αποσπαστεί στο προσωπικό του γραφείο. Το παραδέχθηκε εξάλλου και η ίδια στην ΕΔΕ. Η συγκεκριμένη υπάλληλος όχι μόνο δεν είχε ενημερώσει τον διάδοχό της στη διεύθυνση του Ιδιαιτέρου Γραφείου της Προεδρίας, αλλά προωθούσε στον προσωπικό της λογαριασμό τα μηνύματα που την ενδιέφεραν, με συνέπεια να μη γίνεται αντιληπτή η περαιτέρω διακίνησή τους.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας που ήταν αρμόδιος για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και την αλλαγή των κωδικών πρόσβασης. Μόλις το ζήτημα έγινε αντιληπτό από το Ιδιαίτερο Γραφείο της Προέδρου, ο συγκεκριμένος υπάλληλος εκλήθη από τον κ. Νάτσιο, τον οποίο και διαβεβαίωσε δυο φορές ότι είχε αλλάξει τους κωδικούς.

Επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές

Επί της ουσίας εκείνο που ισχυρίστηκε η πρώην ιδιαιτέρα του κ. Παυλόπουλου ήταν ότι κρατούσε την πρόσβαση την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου προκειμένου να λαμβάνει και την αποδελτίωση του Τύπου, μέχρι να αρχίσει η αποστολή των εφημερίδων στον κ. Παυλόπουλο. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, η υπάλληλος διατηρούσε την πρόσβαση ακόμη κι όταν άρχισε να στέλνεται η αποδελτίωση στον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο δε τεχνικός παραδέχθηκε την παράλειψή του και είπε ότι γνώριζε για την πρόσβαση της ιδιαιτέρας του πρώην Προέδρου στα e-mail. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι τυπικά η αλλαγή κωδικών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του.

Όπως σημειώνεται στα δημοσιεύματα, στην πρώην ιδιαιτέρα του κ. Παυλόπουλου και στον τεχνικό επιβλήθηκαν χρηματικές ποινές. Στην πρώτη επιβλήθηκε ποινή στέρησης τεσσάρων μισθών και στον δεύτερο πρόστιμο δύο μισθών. Όμως η υπόθεση έχει πάρει και τον δρόμο της ποινικής διερεύνησης, καθώς πρόκειται για διαρροή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο τεχνικός για λόγους ευθιξίας παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του.

Πηγή: economico.gr