Γαλλία εκλογές

  • Επιστρέφουν δυναμικά οι Ρεπουμπλικανοί στη Γαλλία, μετά την επιτυχία τους στις περιφερειακές εκλογές. Απογοήτευση για Εμανουήλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.

Μπλε και κόκκινο, δύο είναι τα χρώματα που απεικονίζουν τα τελικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών στην μητροπολιτική Γαλλία. Μπλε και κόκκινο, όπως παλιά -δεξιά και αριστερά- με επανεκλογή των παλιών «statu quo»: 7 μεγάλες περιφέρειες για την δεξιά, 5 για την αριστερά, που επίσης κέρδισε και 2 περιφέρειες στα υπερπόντια εδάφη.

Η ήττα του Μακρόν και της Λεπέν

Τίποτα για τον πρόεδρο Μακρόν, τίποτα για την Μαρίν Λεπέν, παρότι ο δικός της υποψήφιος Τιερί Μαριανί είχε την πρωτιά στην περιφέρεια PACA της Μασσαλίας. Το δημοκρατικό μέτωπο λειτούργησε: μπήκε φραγμός στην ακροδεξιά. Οι υποψήφιοι του Μακρόν καταποντίστηκαν από μόνοι τους: φρέσκοι και άπειροι, δύσκολο να πείσουν.

Η λάθος στρατηγική του Μακρόν θα μπορούσε να ζημιώσει και τον ίδιο, καθώς ετοιμάζεται για τις προεδρικές του 2022.

Μεγάλη κερδισμένη η παραδοσιακή Δεξιά

Παρά το ότι επρόκειτο για τοπικές εκλογές, ο πρόεδρος Μακρόν κατέβασε και πέντε υπουργούς στην αρένα!  Ο κόσμος όμως δεν κατάλαβε, τους «μαύρισε» και δεν πέρασαν καν στο δεύτερο γύρο. Μία λάθος στρατηγική, που θα μπορούσε να ζημιώσει και τον ίδιο, καθώς ήδη ετοιμάζεται για τις προεδρικές του 2022. Τα δεδομένα αλλάζουν, η «αβυσσαλέα» αποχή προβληματίζει, αμφιβολίες γεννιόνται και για την πολυσυζητημένη μονομαχία Μακρόν-Λεπέν για την προεδρία.

Μεγάλη κερδισμένη η δημοκρατική Δεξιά. Στο Βορρά θριάμβευσε ο Ξαβιέ Μπερτράν, που με τις χθεσινές του δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι η προεδρία είναι και δικός του στόχος.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr