«Περιμένουμε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κίεβο», λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας

Να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουκρανία κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η πρόσκληση Κουλέμπα έγινε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ κατά την οποία μίλησε για τα θέματα της ενέργειας και της επισιτιστικής κρίσης. Όπως είπε οι σχέσεις των δύο κρατών είναι άριστες παρά το γεγονός ότι -όπως υποστήριξε- εντός της Ελλάδας υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις που επιχειρούν να τις υπονομεύσουν.

Περιμένουμε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κίεβο

Ο ίδιος είπε ότι περιμένει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κίεβο, προκειμένου ο Έλληνας πρωθυπουργός να έχει τη δυνατότητα να δει ιδίοις όμμασι τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής αλλά και να συζητήσει μια σειρά θεμάτων που -εκτός από τον πόλεμο- περιλαμβάνουν ζητήματα όπως το εμπόριο, η ενέργεια αλλά και η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης.

Ο κ. Κουλέμπα δήλωσε ότι στην Ουκρανία αναμένουν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πως η ατζέντα της συζήτησης, εκτός από τον πόλεμο, περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά θέματα. «Εκτιμούμε εκείνη την στήριξη -και πολιτική και στρατιωτική- η οποία δόθηκε στην Ουκρανία από την κυβέρνηση της Ελλάδας και ειδικά από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Φυσικά περιμένουμε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να μας επισκεφθεί. Νομίζω ότι πάρα πολλά ιστορικά θέματα ενώνουν τις χώρες μας και θα ήταν πολύ φυσικό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επισκεφθεί την Ουκρανία. Και επιπλέον να δει με τα ίδια του τα μάτια τι είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία».

Νούμερο ένα θέμα ο πόλεμος

«Αναμφισβήτητα, νούμερο ένα θέμα συζήτησης θα είναι ο πόλεμος. Επειδή όσο υπάρχει ο πόλεμος είναι θέμα που θα κυριαρχεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας. Και όσο πιο γρήγορα μας βοηθήσει η Ελλάδα να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να περάσουμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέματα που θα συζητήσουμε ακόμα είναι το εμπόριο – επειδή η ζωή δεν σταματάει και πρέπει να κάνουμε εμπόριο, να ψάχνουμε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις μας» ανέφερε και πρόσθεσε ότι στα ζητήματα θα είναι τόσο η ενέργεια όσο και το θέμα της ανοικοδόμησης.

Αναφέρθηκε δε στις καταστροφές που έχει υποστεί η Αζοφική, η βάση του ελληνισμού της Ουκρανίας: «Δυστυχώς η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη. Είναι η πόλη στην οποία ζούσε η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα. Στην Οδησσό υπάρχουν πολλές καταστροφές. Πρόσφατα ο συνάδελφός μου Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Οδησσό και τα είδε».

Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης από την Ελλάδα

Όσον αφορά τον εξοπλισμό που περιμένει η Ουκρανία από την Ελλάδα, ο κ. Κουλέμπα τονίζει τη σημασία των BMP (μτφρ. Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης), τα οποία η Ελλάδα μπορεί να δώσει στην Ουκρανία μετά την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τη Γερμανία.

«Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας. Χρειαζόμαστε πολύ τα BMP για την προστασία των στρατιωτικών μας κατά τη διάρκεια της προώθησης, καθώς πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη θωρακισμένων οχημάτων. Είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο με απλά αυτοκίνητα, απροστάτευτα μεταφορικά μέσα, τα οποία τα διαπερνά το ρωσικό πυροβολικό.

Αυτά τα BMP είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ουκρανία. Είναι λυπηρό ότι αυτή η υπόθεση εξελίσσεται τόσο αργά αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και η θέση της Γερμανίας. Τώρα διαφαίνεται κάποια πρόοδος και, χρησιμοποιώντας αυτή την αφορμή, θέλω να καλέσω τους Έλληνες εταίρους μας από την πλευρά τους να επιταχύνουν στο μέγιστο αυτό το θέμα. Γιατί αυτό που για τους ειδικούς της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι μια καθημερινή συζήτηση – για τους Ουκρανούς είναι απώλειες ανθρώπων».

Εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Σήμερα (1/8) στην Οδησσό ξεκίνησε η μεταφορά των ουκρανικών τροφίμων, τα οποία έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας του ναυτικού αποκλεισμού που πραγματοποιεί η Ρωσία. Η συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανία, είπε στην ΕΡΤ ο κ. Κουλέμπα.

Τόνισε ότι ο ρόλος της Τουρκίας και του ΟΗΕ ήταν καθοριστικός για την επίτευξη των συμφωνιών στην Κωνσταντινούπολη στις 22 Ιουλίου και πως αυτοί είναι που πρέπει να επιβλέψουν προκειμένου η Ρωσία να τηρήσει τα συμφωνηθέντα: «Η Τουρκία μαζί με τον ΟΗΕ έπαιξε πολύ σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των συμφωνιών. Η Ουκρανία προτίθεται να τις εφαρμόσει επειδή -επί της αρχής- αυτές οι συμφωνίες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

Βρήκαμε λύσεις που διασφαλίζουν την Οδησσό δια θαλάσσης, από ρωσική επίθεση από τη θάλασσα. Γι’ αυτό εμείς θα προετοιμάζουμε τη δουλειά των ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν. Η Τουρκία – η οποία έχει ανεπτυγμένες σχέσεις με τη Ρωσία- ας διασφαλίσει μαζί με τον ΟΗΕ ώστε η Ρωσία να μην παραβιάζει αυτές τις συμφωνίες. Η Ουκρανία ενδιαφέρεται απόλυτα, ώστε τα αγροτικά προϊόντα να φτάσουν στις διεθνείς αγορές και να σώσουν εκατομμύρια ανθρώπους από υποσιτισμό και πείνα».

Η Ουκρανία θέλει καλές σχέσεις με την Ελλάδα

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε ότι η Ουκρανική πλευρά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να διατηρήσει τις καλέσεις σχέσεις με την Ελλάδα. Όταν υπάρχει πρόβλημα – κατά την ουκρανική πλευρά – «τα λέμε όλα ανοιχτά, καταπρόσωπο». Ωστόσο υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα που -σύμφωνα με τον ουκρανό ΥΠΕΞ – εργάζονται για την υπονόμευση αυτών των καλών σχέσεων, χρησιμοποιώντας όποιο πρόσχημα μπορούν να βρουν, ακόμα και αν πρόκειται για ψέμα.

«Είμαστε πολύ φιλικά διακείμενοι, αλλά και πάλι σας λέω – εκεί που υπάρχουν προβλήματα θα τα λέμε ανοιχτά. Ελπίζω μονάχα ότι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν κάποια ψύχρανση ή κρίση στις ουκρανο-ελληνικές σχέσεις, δεν θα έχουν επιτυχία. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν, τις βλέπουμε, ελπίζω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα έχει αρκετό σθένος για να μην επιτρέψει τη νίκη αυτών των δυνάμεων και ο ελληνικός λαός δεν θα παρασύρεται από τις προκαλούμενες από τη Ρωσία προβοκάτσιες» ανέφερε.

Το αεροπλάνο από τη Σερβία

«Στο πλαίσιο των αντιουκρανικών σκόπιμων προκλητικών ενεργειών στην Ελλάδα, θέλω να αναφέρω ότι αυτή η πρόσφατη υπόθεση με το αεροπλάνο που πετούσε από τη Σερβία και άνηκε σε ιδιωτική ουκρανική μεταφορική εταιρεία, τώρα διακινείται στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των αντιουκρανικών διαθέσεων. Θέλω απολύτως και επισήμως να βεβαιώσω ότι το ουκρανικό κράτος δεν έχει σχέση με αυτό το αεροπλάνο και με αυτό το φορτίο» είπε.

Και συνέχισε αναφέροντας ότι «αυτό ήταν ιδιωτική εμπορική μεταφορά. Και πάλι ζητώ από τους πολίτες της Ελλάδας να μην πιστεύουν εκείνους που επιχειρούν να βλάψουν τις σχέσεις μας. Σε εμάς στην Ουκρανία, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν άνθρωποι που να επιχειρούν να βλάψουν τις ουκρανο-ελληνικές σχέσεις. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν. Και ακούγονται πολύ δυνατά. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, πάντα όταν ακούτε οτιδήποτε κατά της Ουκρανίας στην Ελλάδα κοιτάξτε ποιος ωφελείται από αυτό. Και ωφελείται από αυτό μόνο μια χώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Κουλέμπα.

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος

Στο τέλος της συνέντευξης τέθηκε στον υπουργό το ερώτημα για το πότε και το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος.

Ο κ. Κουλέμπα εμφανίστηκε αισιόδοξος αλλά και ταυτόχρονα να κατανοεί τις θυσίες που θα πρέπει να καταβάλει η Ουκρανία για τη νίκη. «Ποιο θα είναι το τέλος του πολέμου; Μπορώ να απαντήσω απολύτως ξεκάθαρα, θα είναι νίκη της Ουκρανίας και απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών μας. Θα είναι δύσκολο. Θα χρειαστεί να θυσιαστούν πολλά, εννοώ ανθρώπινες ζωές, των στρατιωτών μας, η καταστροφή της οικονομίας μας.

Αλλά ακούτε τι λέει η Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει το ίδιο το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ύπαρξη. Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει όσο κανείς άλλος να καταλαβαίνουν από τη δική τους ιστορία τι σημαίνει αυτό, όταν η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά σου να είσαι ο εαυτός σου, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της ύπαρξής σου ως ανεξάρτητου κράτους. Γι’ αυτό θα διανύσουμε αυτήν την πορεία, είναι πολύ δύσκολος δρόμος αλλά θα τον περάσουμε.

Δεν μπορώ να σας πω το πότε θα συμβεί αυτό. Βλέπω ότι η Ρωσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους πολέμου, αρπαγής και μιας αυτοκρατορικής επέκτασης. Γι’ αυτό δεν ξέρω το πότε θα τα καταφέρουμε να τους σταματήσουμε, αλλά οπωσδήποτε αυτό θα συμβεί», είπε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr