Από την Κρήτη, η οποία μετά από πολλά χρόνια πέρασε στα χέρια της ΝΔ, άρχισε ο πρόεδρος της ΝΔ τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας προεκλογικής περιόδου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει τη σημασία της συμμετοχής και στην εκλογική διαδικασία της 25ης Ιουνίου.

«Ο κίνδυνος της αριθμητικής του εκλογικού νόμου»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Σητεία, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «τώρα που “είδαμε τη γλύκα” των υψηλών ποσοστών στην Κρήτη, βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τους στόχους μας. Δεν συμβιβάζομαι, φίλες και φίλοι, με το ίδιο εκλογικό ποσοστό που πήραμε. Θέλω να πάμε και μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα από αυτό το οποίο πετύχαμε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Προσέξτε όμως, εδώ -και θέλω αυτό να το τονίσω- εγκυμονεί ένας κίνδυνος. Ποιος είναι ο κίνδυνος; Ο κίνδυνος της αριθμητικής του εκλογικού νόμου. Η χώρα σήμερα θα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ εάν δεν υπήρχε η απλή αναλογική και η “νάρκη” την οποία άφησε πίσω του ο κ. Τσίπρας απλά για να κάνει τη δική μας τη ζωή πιο δύσκολη. Δεν πειράζει. Θα την απενεργοποιήσουμε τη “νάρκη” και θα έχουμε ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, μετά την 25η Ιουνίου».

«Εχθρός» ο εφησυχασμός

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «μπορεί στην επόμενη Βουλή να μπουν περισσότερα κόμματα, αυτό σημαίνει ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας αυξάνεται. Σημαίνει ότι χρειαζόμαστε να πετύχουμε ένα υψηλό ποσοστό για να έχουμε σίγουρα μία ισχυρή κυβέρνηση. Θα το πετύχουμε αυτό το ποσοστό, δεν έχω καμία αμφιβολία. Αλλά για να γίνει αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε κανέναν εφησυχασμό. Δεν θέλω κανείς να θεωρεί δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν θέλω να ακούσω ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να σκέφτονται “δεν βαριέσαι μωρέ, η ΝΔ έχει κερδίσει τις εκλογές, δεν θα μπω στον κόπο να ψηφίσω”», προσθέτοντας ότι «αντίπαλός μας είναι ο εφησυχασμός και σύμμαχός μας είναι η δυναμική του κόμματός μας, των στελεχών μας, που ξέρουμε ότι και πάλι θα τρέξουν αυτές τις τέσσερις εβδομάδες για να μας δώσουν τη μεγάλη νίκη στις επόμενες εκλογές».

Οι «ηττημένοι»

Ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τους «ηττημένους» των εκλογών της 21ης Μαΐου, λέγοντας ότι «ηττημένοι ήταν αυτοί οι οποίοι επένδυσαν στην τοξικότητα και στην πόλωση, απέναντι στη μετριοπάθεια και στον ορθό πολιτικό λόγο. Ηττημένοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι μπορούσαν να σας ξανακοροϊδέψουν όπως το έκαναν το 2015, τάζοντάς σας πράγματα τα οποία οι ίδιοι όχι απλά δεν υλοποίησαν, αλλά έκαναν ακριβώς τα ανάποδα. Ηττημένοι ήταν όσοι είχαν το βλέμμα τους στραμμένο στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ηττημένοι ήταν όσοι έβλεπαν μία “γκρίζα”, μία “μαύρη” Ελλάδα, η οποία συγκρουόταν με την πραγματικότητα την οποία όλοι μας βιώναμε».

Επιβράβευση του έργου

Από την άλλη, τόνισε ότι «είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί σε αυτή την κάλπη δικαιώθηκε όχι ένα προεκλογικό σύνθημα, όχι μία προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων εβδομάδων, αλλά μία πολιτική επιλογή τεσσάρων ετών. Οι πολίτες επιβράβευσαν το έργο της κυβέρνησής μας, μας αναγνώρισαν ότι μπορέσαμε μαζί να ξεπεράσουμε μεγάλες δυσκολίες, μας στήριξαν όπως στηρίξαμε κι εμείς την κοινωνία στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε. Και πιστεύω ότι μας εμπιστεύθηκαν και πάλι γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο δικός μας πολιτικός λόγος είναι συμβόλαιο αλήθειας. Και τη συμφωνία αλήθειας που σας ζήτησα να υπογράψουμε το 2019, εμείς την τηρήσαμε. Αυτά που σας είπαμε τα κάναμε πράξη και αυτό οι πολίτες μας το αναγνώρισαν».

«Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση»

Επανέλαβε, δε, ότι «ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες ισχυρή εντολή για πολλές και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες δεν τις κρύψαμε, τις έχουμε παρουσιάσει στο πρόγραμμά μας. Και λέμε στους πολίτες ότι “αφού μας εμπιστευθήκατε μία φορά, κάντε και πάλι το βήμα να έρθετε και πάλι να ψηφίσετε στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, να επιβεβαιώσετε την εντολή που μας δώσατε στις προηγούμενες εκλογές”», προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή μία ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να διαφυλάξει τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας, να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Και, κυρίως, χρειαζόμαστε μία ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε, να τρέξουμε πιο γρήγορα τον δρόμο των μεγάλων αλλαγών στην οικονομία, στην υγεία, στην παιδεία, στην πράσινη μετάβαση».

Νίκη επί του «πολακισμού»

Λίγο αργότερα, από την Ιεράπετρα, αυτή τη φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «ήταν για μένα το εκλογικό αποτέλεσμα μία μεγάλη επιβράβευση μιας προσπάθειας τετραετίας, αλλά και μια δικαίωση, φίλες και φίλοι, ενός διαφορετικού υποδείγματος πολιτικής. Μια πολιτική η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα έδινε έμφαση στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Ήταν η δικαίωση του ορθού λόγου απέναντι στον λαϊκισμό. Ήταν η δικαίωση, αυτή η νίκη, της πολιτικής ευπρέπειας απέναντι στην τοξικότητα, στη χυδαιότητα, σε αυτό το οποίο αποκαλούμε “πολακισμό”, στα ψέματα. Ήταν η δικαίωση της αλήθειας απέναντι στα ασύστολα ψέματα, τα οποία ακούστηκαν και κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου».

Όχι σε εύθραυστη πλειοψηφία

Όσον αφορά στο διακύβευμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «είναι σημαντικό να πάμε ακόμα καλύτερα στις εκλογές αυτές από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Για τον απλούστατο λόγο ότι την επόμενη μέρα η χώρα χρειάζεται σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Και αυτή η σταθερή κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση με μια εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν νομίζω ότι θα ήθελε κανείς σήμερα ο οποίος νοιάζεται για το συμφέρον της χώρας να είχε μια κυβέρνηση που να είχαμε 151, 152, 153 βουλευτές. Θέλουμε ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες ήδη σας έχουμε μιλήσει».

«Παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός»

Παράλληλα, απέρριψε το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί «παντοδύναμου Μητσοτάκη», λέγοντας ότι «παντοδύναμος είναι μόνο ο ελληνικός λαός. Και αν αυτός μας εμπιστευθεί στην κάλπη, τότε θα έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση. Όλοι αυτοί, τα ακούω αυτά από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να τα λέει, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ -θέλω να θυμίσω- κέρδισε τρεις εκλογές με πάνω από 40%, δεν θυμάμαι τότε κάποιος να έλεγε ότι δεν είναι παντοδύναμο το ΠΑΣΟΚ, επειδή ο ελληνικός λαός του έδωσε αυτή την ισχυρή πλειοψηφία. Εμείς, λοιπόν, θα διεκδικήσουμε στην κάλπη του Ιουνίου το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Γιατί η χώρα χρειάζεται μία σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση την επόμενη μέρα».

Μοναδική πρόταση διακυβέρνησης

Τέλος, επισήμανε ότι «μετά από αυτά τα οποία ακούω και από την αντιπολίτευση, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σήμερα είναι η πρώτη φορά που εγώ θυμάμαι τέτοια εκλογή, που ουσιαστικά υπάρχει ένας υποψήφιος Πρωθυπουργός και ένα κόμμα το οποίο διεκδικεί την ευθύνη να κυβερνήσει τη χώρα. Όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να μείνουν στην απέξω. Κοιτάξτε, τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της “κεντροαριστερής πολυκατοικίας”, αλλά τους θυμίζουμε ότι, στις 25 Ιουνίου, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Και γι’ αυτό και θα ψηφίσουν και πάλι την ΝΔ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr