Σαλί Μπερίσα

Ως εμπλεκόμενο σε σοβαρή διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος εις βάρος των πολιτών της χώρας, ανακήρυξαν χθες οι ΗΠΑ τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και απαγόρευσαν στον ίδιον και στα μέλη της οικογένειάς τους να ταξιδέψουν στην Αμερική.

Υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος 

Σε δήλωσή ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι  «κυρίως κατά την θητεία του ως πρωθυπουργός ενεπλάκη σε πράξεις διαφοράς, όπως υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και παρέμβαση σε δημόσιες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης ισχύος προς ίδιον όφελος και πλουτισμού των πολιτικών εταίρων και των μελών της οικογένειάς του σε βάρος της εμπιστοσύνης των Αλβανών πολιτών στους κυβερνητικούς θεσμούς και τους κρατικούς αξιωματούχους».

“Περαιτέρω”, προσθέτει ο Μπλίνκεν, “η προσωπική του ρητορική καταδεικνύει ότι θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του, τα μέλη της οικογένειάς του και τους πολιτικούς του εταίρους σε βάρος των ανεξάρτητων ερευνών, των προσπαθειών πάταξης της διαφθοράς, και των μέτρων απόδοσης ευθυνών” και επισημαίνει:

“Επαναβεβαιώνω την ανάγκη να υπάρξει απόδοση ευθυνών και διαφάνεια στους δημοκρατικούς θεσμούς της Αλβανίας, τις κυβερνητικές διαδικασίες και τις πράξεις των κρατικών αξιωματούχων.

Ενεχόμενη στη διαφθορά και η σύζυγός του

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως μαζί με τον Μπερίσα κατονομάζεται ως ενεχόμενη στην διαφθορά και η σύζυγός του, Λίρι Μπερίσα, ο γιός του Σκελζέν Μπερίσα και η κόρη του Αργκίτα Μπερίσα Μαλτέζι.

Ολα αυτά τα άτομα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέλος, ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως με την δημόσια αυτή καταγγελία του Σαλί Μπερίσα και της οικογένειάς του “οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την σταθερή υποστήριξη της διαδικασίας πολιτικών μεταρρυθμίσεων που αποτελούν κλειδί για τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Αλβανία.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέκονται στο πλευρό των πολιτών της Αλβανίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μέτρα σαν κι αυτό για να προωθήσει την διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τους διεφθαρμένους παράγοντες στην περιοχή αυτή και παγκοσμίως”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr