Έφυγε από τη ζωή, στα 96 της χρόνια η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ, η μακροβιότερη μoνάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ανακοίνωση του θανάτου της έγινε από το παλάτι του Μπάκιγχαμ το βράδυ της Πέμπτης, ενώ νωρίτερα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είχαν σπεύσει στο κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, όπου βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση η μεγάλη εκλιπούσα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι «η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η σύζυγός του θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ απόψε και θα επιστρέψουν αύριο στο Λονδίνο».

Διάδοχος της Ελισάβετ είναι ο -έως σήμερα- πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, ο οποίος και χρίζεται αυτοδικαίως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και η στέψη του θα γίνει μετά το «ύστατο χαίρε» στην αποβιώσασα βασίλισσα.

Πλέον αναμένεται να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο σχετικά με την κηδεία της, η πρώτη εν ζωή μονάρχη της Βρετανίας και της Κοινοπολιτείας από το 1952, οπότε και είχε πεθάνει ο πατέρας της Ελισάβετ, βασιλιάς Εδουάρδος ο VI.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε πριν από μερικά χρόνια το Politico, o θάνατος της βασίλισσας θα γνωστοποιηθεί με την κωδική φράση «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε». Αμέσως μετά, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες, θα πέσει μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο διάδοχος Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος και θα κάνει περιοδεία στη Βρετανία.

Θα αδειάσει το Μπάκιγχαμ

Πληροφορίες από πρώην και νυν στελέχη του Μπάκιγχαμ αναφέρουν ότι σχεδόν όλο το προσωπικό του παλατιού θα αποχωρήσει, εκτός από στελέχη που θα παραμείνουν για την απαραίτητη ενημέρωση, αλλά και την προετοιμασία για το «τελευταίο αντίο» στη βασίλισσα. Μάλιστα, αν το μοιραίο συμβεί στο Μπαλμόραλ, η σορός θα μεταφερθεί -μάλλον αεροπορικά- στο Λονδίνο.

Το πρώτο πρόσωπο εκτός Μπάκιγχαμ που θα ενημερωθεί για τη θλιβερή είδηση θα είναι η πρωθυπουργός, την οποία θα πάρει τηλέφωνο ο προσωπικός γραμματέας της βασίλισσας. Παράλληλα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος μέλη του υπουργικού συμβουλίου, μέλη ιδιωτικών συμβουλίων και αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και οι Ένοπλες Δυνάμεις που θα αναλάβουν μέρος του τελετουργικού.

Η διαχείριση των ΜΜΕ

Η ενημέρωση των πάντων θα γίνει με το ίδιο μήνυμα το οποίο θα αναφέρει: «Μόλις ενημερωθήκαμε για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας. Η διακριτικότητα είναι απαραίτητη». Παράλληλα, ο βασιλικός οίκος θα εκδόσει επίσημη ειδοποίηση για την ενημέρωση των πολιτών μέσω τηλεόρασης και Τύπου, ενώ ο ΥΠΕΞ θα ενημερώσει και τους ηγέτες της Κοινοπολιτείας.

Σημειώνεται ότι μόνο όταν υπάρχει επίσημη ειδοποίηση η είδηση θα δωθεί στον Τύπο και τους βασικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ παράλληλα, ένα μέιλ θα σταλεί σε υπουργούς και δημόσιους λειτουργούς: «Με λύπη σας ενημερώνω για τον θάνατο της ΑΜ της Βασίλισσας». Επίσης, το Κοινοβούλιο θα ανακαλέσει την αναθέτουσα νομοθετική εξουσία στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.

Σε δέκα μέρες η κηδεία

Το πρωτόκολλο προβλέπει ότι η κηδεία της βασίλισσας θα γίνει δέκα ημέρες μετά, στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, πριν ταφεί στην οικογενειακή κρύπτη δίπλα στον πρίγκιπα Φίλιππο. Η σορός της θα εκτεθεί για τρεις ημέρες σε λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να αποχαιρετίσουν τη μονάρχη.

Όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, ενώ το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα… πλημμυρίσει, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr