Μάρτι Αχτισαάρι

Σε ηλικία 86 ετών πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Μάρτι Αχτισάαρι, που υπηρέτησε ως ο δέκατος πρόεδρος της Φινλανδίας από το 1994 μέχρι το 2000, όπως ανακοίνωσε η Φινλανδική προεδρία.

Ο κ.Αχτισάαρι, γνωστός στην παγκόσμια διπλωματία για τη διαμεσολαβητική του ικανότητα και την επαφή του με όλες τις πλευρές των συρράξεων περιμένοντας υπομονετικά την ώρα για συμβιβασμό, αρνιόταν να αποδεχθεί ότι οι πόλεμοι και οι συρράξεις είναι αναπόφευκτοι. Είναι γνωστός για την ειρηνευτική του μεσολάβηση σε εμπόλεμες ζώνες όπως το Κόσοβο, η Ινδονησία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ναμίμπια. “Η ειρήνη είναι θέμα βούλησης. Όλες οι συρράξεις μπορούν να επιλυθούν και δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να αφήνονται να διαιωνίζονται”, είχε δηλώσει ο Μάρτι Αχτισάαρι κατά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης 2008.

Ο Φινλανδός διπλωμάτης του ΟΗΕ έφερε εις πέρας τις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ινδονησίας και τους αυτονομιστές του Κινήματος Ελεύθερο Άτσεχ, έπειτα από τριακονταετή πόλεμο που άφησε πίσω του 15 χιλιάδες νεκρούς. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν στο Ελσίνκι τον Ιανουάριο 2005 και ολοκληρώθηκαν έξι μήνες μετά με ειρηνευτική συμφωνία στην οποία ελάχιστοι παρατηρητές πίστευαν. Οι δύο πλευρές περιέγραψαν τότε έναν ανυποχώρητο άνθρωπο κατά την διάρκεια των συνομιλιών, αλλά με ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και μεγάλη ανθρώπινη ζεστασιά στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων. “Εχω τεράστια υπομονή. Δεν συνηθίζω να οργίζομαι, αλλά μπορώ να είμαι σκληρός”, είχε δηλώσει αργότερα προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι το κλειδί για την επιτυχία του είναι η ικανότητά του να κατανοεί τους ανθρώπους.

Το Κόσοβο παραμένει ωστόσο αποτυχία για τον ακούραστο αυτόν στρατιώτη της ειρήνης που πίστεψε ότι μπορούσε να φέρει κοντά Σέρβους και Αλβανούς του Κοσόβου και να ξεπεράσουν την φρίκη του πολέμου 1998-1999. Στο τέλος του 2005, επιφορτίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εποπτεύσει τις συνομιλίες ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσοβάρους για το μελλοντικό status quo της επαρχίας. Τον Μάρτιο 2007 έθεσε τέλος στις συνομιλίες, συνέστησε ανεξαρτησία και παρέδωσε την εντολή του. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων διεξήχθη χωρίς αυτόν, απέτυχε και το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008.

Ο κ.Αχτισάαρι αποσύρθηκε από την δημόσια ζωή τον Σεπτέμβριο 2021 έχοντας χτυπηθεί από την νόσο Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr