Απεβίωσε σε ηλικία 73 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Ο Μεσούτ Γιλμάζ διετέλεσε πρωθυπουργός το 1991 και έπειτα το 1996 συγκυβέρνησε με την Τανσού Τσιλέρ. Νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες στο νοσοκομείο Şişli Florence Nightingale Hastanesi, έχοντας υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις (πνεύμονες, εγκέφαλο) για καρκίνο.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1947 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Άγκυρας. Ανήκε στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας.

Έγινε υπουργός Τουρισμού στην Κυβέρνηση Οζάλ. Από την εκλογή του Τουργκούτ Οζάλ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αποτέλεσε τον αρχηγό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προς το νέο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ Ακμπουλούτ.

Το 1991 κατάφερε να εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος αρχηγός και ως εκ τούτου πρωθυπουργός της χώρας, καθώς το κόμμα του είχε την πλειοψηφία στη Βουλή. Παρέμεινε για λίγο πρωθυπουργός. Ξαναέγινε το 1996 και ξανά την περίοδο 1997-1999. Από το 1999 ως το 2002 ήταν αναπληρωτής Πρωθυπουργός στην Κυβέρνηση Ετζεβίτ.

Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2002 το κόμμα του απέτυχε να μπει στη Βουλή και ο ίδιος δήλωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Τον Αύγουστο του 2006 όμως επαναδραστηριοποιήθηκε και επεδίωκε, μάλλον ανεπιτυχώς να ξαναμπεί στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του Γιλμάζ είχε ασκηθεί δίωξη για διαφθορά για την ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας της Τουρκίας, ωστόσο η δίωξη τέθηκε σε αναστολή για πέντε χρόνια από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με σκοπό την παραγραφή της αν δεν υπήρχαν παρόμοια αδικήματα στο διάστημα αυτό.

Πηγή: economico.gr