Μια από τις πλέον ιστορικές μορφές στην ιστορία της εξέλιξης της αεροπλοΐας, ο άνθρωπος που «νίκησε» τον ήχο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών.

Ο λόγος για τον Τσαρλς «Τσακ» Γέγκερ, τον πρώτο πιλότο που έσπασε το φράγμα της ταχύτητας του ήχου πριν από 70 χρόνια, ενώ από τα χέρια που πέρασαν πολλά πειραματικά αεροσκάφη τα οποία βοήθησαν σε τεράστιο βαθμό την εξέλιξη της αεροπορίας.

Έζησε «μια απίστευτη ζωή»

Το θάνατό του γνωστοποίησε η σύζυγός του Βικτόρια, ο οποία έγραψε στο Twitter: «Σας ανακοινώνω με πολλή θλίψη ότι η αγάπη της ζωής μου, ο πτέραρχος Τσακ Γέγκερ, απεβίωσε λίγο πριν από τις 21:00».

Έζησε «μια απίστευτη ζωή», την «έζησε καλά», ήταν «ο σπουδαιότερος πιλότος της Αμερικής» και «η κληρονομιά του», η «δύναμή του, οι περιπέτειές του και ο πατριωτισμός του» θα μείνουν «για πάντα» στη μνήμη των συμπατριωτών του, σύμφωνα με την ίδια.

Το μεγάλο απωθημένο του

Γεννημένος τη 13η Φεβρουαρίου 1923 στη μικρή κοινότητα Μάιρα, στη Δυτική Βιρτζίνια, ο Τσαρλς Έλγουντ Γέγκερ μεγάλωνε πλάι στον μηχανικό πατέρα του και σκόπευε να τον ακολουθήσει στο επάγγελμα.

Κατατάχτηκε στην Πολεμική Αεροπορία τον Σεπτέμβριο του 1941, τρεις μήνες προτού οι ΗΠΑ μπουν στον πόλεμο. Αρχικά ήταν μηχανικός αεροσκαφών, πριν γραφτεί στη σχολή πιλότων. Ο ίδιος αμφέβαλλε για το εάν είχε τα προσόντα να πιλοτάρει αεροσκάφη: θα ομολογούσε πως η πρώτη του πτήση του προκάλεσε εμετό. Αλλά προτού περάσει πολύς καιρός, ήταν άσος.

Αυτό που τον πλήγωνε ήταν το γεγονός ότι δεν επελέγη ποτέ για το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα επειδή δεν πήγε στο κολέγιο, καθώς ήθελε παράφορα να γίνει αστροναύτης.

Έγραψε ιστορία

Πιλότος καταδιωκτικού P-51 Mustang κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου — με 12 καταρρίψεις ναζιστικών μαχητικών στο Δυτικό Μέτωπο στο ενεργητικό του, τις πέντε σε μόνο μία αερομαχία — ο Γέγκερ έκανε την είσοδό του στα βιβλία της Ιστορίας όταν έσπασε, στα 24 του, το φράγμα της ταχύτητας του ήχου στο πιλοτήριο του Bell X-1, τον Οκτώβριο του 1947.

Επίσης, ως χειριστής πολλών πειραματικών αεροσκαφών, έσπασε σωρεία ρεκόρ και συνέχισε να είναι ενεργός πιλότος στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του πτέραρχου το 1975.

Διάσημοι ήταν επίσης οι προσομοιωτές πτήσης που φέρουν το όνομά του, και τον έκαναν γνωστό στη νεότερη γενιά και τον κόσμο των ψηφιακών παιχνιδιών.

Πηγή: economico.gr