Όποιοι είχαν προβλέψει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει πολλά στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος μας αγοράζει και πουλά ενέργεια, μάλλον θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι από τις εξελίξεις.

Πετρέλαιο από τη Μόσχα για το Τόκιο

Κι αυτό, διότι παρά τις προσπάθειες της Δύσης να «στραγγαλίσει» οικονομικά τη Ρωσία, επιβάλλοντας εμπάργκο και πλαφόν στα ενεργειακά της προϊόντα, η Μόσχα έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής με αρκετή επιτυχία να προσπεράσει τα «εμπόδια» αυτά και να συνεχίσει να πουλά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά και να έχει λόγο στο ισχυρότερο ενεργειακό λόμπι του πλανήτη, στον ΟΠΕΚ+, ο οποίος μοιάζει να κάνει τα πάντα ώστε να δυσκολέψει τη ζωή όσων προσπαθούν να «κλείσουν τη στρόφιγγα» του τεράστιου πλεονάσματος που η Μόσχα δημιουργεί εν μέσω του πολέμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λοιπόν, η Ιαπωνία, μέλος της ομάδας G7, που συμφώνησε στο πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, «έσπασε» τη συμφωνία και προχώρησε τους τελευταίους μήνες στην αγορά περίπου 748,000 βαρελιών πετρελαίου από τη Μόσχα σε τιμή 70 δολάρια το βαρέλι. Λόγω των ελλείψεων που έχει σε πηγές ενέργειας, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, και αν και εισάγε ελάχιστο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εντούτοις είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκοπεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο.

Νέα συμφωνία Ρωσίας-Ινδίας

Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό νέο έρχεται από την Ινδία, η οποία συμφώνησε με τη Ρωσία να αγοράζει πετρέλαιο, εγκαταλείποντας τον δείκτη τιμών brent (ο οποίος αφορά κυρίως στις αγοραπωλησίες του «μαύρου χρυσού» στην Ευρώπη) και περνώντας στον δείκτη του Ντουμπάι, ο οποίος εξαρτάται κυρίως από τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η συμφωνία, σύμφωνα με το Reuters, συνήφθη μεταξύ της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Ρωσίας, Rosneft, και της κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών και διύλησης της Ινδίας, Indian Oil Corporation.

Η συμφωνία προβλέπει ταυτόχρονα τον διπλασιασμό των πωλήσεων της Rosneft στην Indian Oil Corp, με τη Ρωσία να παρέχει στην Ινδία τόσο μέσω θαλάσσης, όσο και από την Σαχαλίνη, με έκπτωση περίπου 8-10 δολάρια το βαρέλι, άμα τη παραδόση, στη βάση της τιμής Ντουμπάι και όχι Μπρεντ. Σήμερα η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο, ειδικά από τη στιγμή που οι τιμές του ρωσικού «μαύρου χρυσού» έπεσαν σημαντικά σε σχέση με το ιρακινό πετρέλαιο, το οποίο προμηθευόταν κυρίως το Νέο Δελχί.

Αυτό που προφανώς ανησυχεί τη Δύση είναι ότι η διαρκώς στενότερη σχέση της Μόσχας με το Νέο Δελχί ρηγματώνει την προσπάθειά της να υποχρεώσει τη Ρωσία, μέσα από πολύ σκληρές κυρώσεις, να σταματήσει την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η οποία ήδη διανύει τον 14ο μήνα της. Αντιθέτως, τόσο η Ινδία – και σε δεύτερο πλάνο η Κίνα-, όσο και η Ιαπωνία συνεχίζουν με τις αγορές ρωσικού πετρελαίου να χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr