Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προχώρησε η Κίνα, εν μέσω διαρκών αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου, γεγονός που αυξάνει τις τιμές σε όλα σχεδόν τα προϊόντα.

«Χέρι» στα αποθέματα από το Πεκίνο

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Εθνικών Τροφίμων και Στρατηγικών Αποθεμάτων της χώρας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη διάθεση αργού πετρελαίου από τα εθνικά αποθέματα, προκειμένου να χαλαρώσει την πίεση που ασκείται στις επιχειρήσεις, από το αυξανόμενο κόστος των πρώτων υλών. Η διάθεση του πετρελαίου θα γίνει σε παρτίδες, για τις επιχειρήσεις της εσωτερικής κινεζικής αγοράς και κυρίως για τις επιχειρήσεις, της ενοποίησης και της διύλισης της πετροχημικής διαδικασίας.

Από τις αρχές του χρόνου, οι τιμές των περισσότερων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν, εξαιτίας παραμέτρων όπως, η εξάπλωση της COVID-19 στο εξωτερικό, αλλά και οι ανισότητες στην προσφορά και στη ζήτηση, ασκώντας πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στην Κίνα έδειξαν χθες, ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) που καταγράφει τις μέσες μεταβολές των τιμών που λαμβάνονται από τους τοπικούς παραγωγούς, κατέγραψε ετήσια αύξηση 9,5% τον Αύγουστο, έναντι της ετήσιας αύξησης 9% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο.

Μειώσεις στην παραγωγή και τις τιμές

Εν τω μεταξύ, το αμερικανικό Γραφείο Ασφάλειας και Επιβολής Περιβαλλοντικών Όρων εκτίμησε την Πέμπτη ότι το 76,48% της παραγωγής πετρελαίου και το 77,25% της παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει διακοπεί, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Την ίδια μέρα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανέφερε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 1,5 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η μείωση ήταν πολύ χαμηλότερη από τη μείωση των 7,4 εκατομμυρίων βαρελιών που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν στην πρόβλεψη της S&P Global Platts. Επιπλέον, η EIA ανακοίνωσε μείωση των αποθεμάτων βενζίνης σε εβδομαδιαία βάση κατά 7,2 εκατ. βαρέλια. Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,16 δολάρια ή 1,7%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 68,14 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 1,15 δολάρια ή 1,6%, στα 71,45 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr