ΟΠΕΚ+

Δεν φαίνεται να μπορεί να κρατήσει την ισορροπία επί της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+, καθώς ο «μαύρος χρυσός» εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, παρά τη δέσμευση της Σαουδικής Αραβίας και των υπόλοιπων μελών του καρτέλ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Όπως έγραψε το Bloomberg, ο ΟΠΕΚ+ θα χρειαστεί να διατηρήσει τις τελευταίες του περικοπές στην προσφορά πετρελαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, προκειμένου να διατηρήσει την παγκόσμια αγορά σε ισορροπία, σύμφωνα με τη Citigroup Inc.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τις προμήθειες κατά 900.000 βαρέλια την ημέρα κατά το πρώτο τρίμηνο και ενδέχεται να παρατείνουν τα μέτρα εάν χρειαστεί. Η ομάδα των 23 εθνών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία θα χρειαστεί να κάνει ακριβώς αυτό για να διατηρήσει τις τιμές κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, ανέφερε η τράπεζα.

«Αυτές οι περικοπές πρέπει να διατηρηθούν για να εξισορροπηθεί η αγορά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», δήλωσε στο Bloomberg TV τη Δευτέρα ο Max Layton , επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup. «Μπορούν να εξισορροπήσουν αυτήν την αγορά και να διατηρήσουν τις τιμές στα 70 έως 80 δολάρια, αν συνεργαστούν όλοι».

Οι έμποροι δεν έχουν εντυπωσιαστεί μέχρι στιγμής με τις δεσμεύσεις του ομίλου των παραγωγώνχωρών, παραμένοντας δύσπιστοι ότι θα μειώσει τις προμήθειες αρκετά ώστε να δαμάσει ένα πλεόνασμα που διαφαίνεται το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περίπου 10% από τη συνεδρίαση του συνασπισμού στις 30 Νοεμβρίου, διαπραγματευόμενες κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Ωστόσο, ένα εύρος από 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι μπορεί να μην είναι αρκετά υψηλό για πολλά από τα μέλη του συνασπισμού να καλύψουν τις κυβερνητικές δαπάνες. Η Σαουδική Αραβία μπορεί να χρειαστεί μια τιμή κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Οι παγκόσμιες αγορές αντιμετωπίζουν πλεόνασμα περίπου 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και περίπου 600.000 βαρελιών την ημέρα κατά τη διάρκεια του 2024 συνολικά, δήλωσε ο Layton, ο οποίος πρόσφατα διαδέχθηκε τον βετεράνο αναλυτή Ed Morse στον ρόλο της Citigroup.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της πιο πρόσφατης κίνησης της τιμής έχει «ολοκληρωθεί» και η αγορά είναι πιθανό να ενισχυθεί γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι καθώς η Κίνα – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου – παρουσιάζει ένα «σημαντικό» πακέτο για να τονώσει την οικονομία της, πρόσθεσε.

Αν ο ΟΠΕΚ+ επαναφέρει όλη την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να καταρρεύσουν έως και 50%, είπε ο Layton.

Αυτή η «εναλλακτική λύση είναι τόσο επώδυνη» που ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να παραμείνει στην πορεία, είπε. «Είναι στο χέρι του ΟΠΕΚ να κρατήσει την αγορά ενωμένη».

Υποχωρεί συνεχώς η τιμή

Την Παρασκευή, η τιμή των συμβολαίων Brent στην Ευρώπη βρέθηκε στα 75 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων WTI στις ΗΠΑ ξεπέρασε μετά βίας τα 70 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η αγορά δεν μοιάζει να εμπιστεύεται τα κράτη του OPEC+» σχολιάζει στο Bloomberg o Νόρμπερτ Ρούκερ, επικεφαλής αναλυτής στην Bank Julius Baer.

Αυτό φυσικά, δεν «χαλάει» τους καταναλωτές και τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δίνουν μάχη με τον επίμονο πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα έσοδα των 23 κρατών του OPEC+ περιορίζονται συνεχώς, θέτοντας νέες προκλήσεις στις εθνικές οικονομίες.

Το πετρελαϊκό καρτέλ, σε επίπεδο κορυφής, δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν τον επόμενο Ιούνιο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των χωρών – μελών (συνήθως συνεδριάζουν ανά δίμηνο).

«Η στρατηγική του OPEC+ μοιάζει εύθραυστη», επειδή η στήριξη των τιμών απλώς χρηματοδοτεί το αμερικανικό πετρέλαιο, επισημαίνει ο Ντουγκ Κινγκ, αναλυτής της Merchant Commodity. Ένα πιο απλό σχέδιο για τη συμμαχία θα ήταν να ανοίξει τις κάνουλες και να οδηγήσει τις τιμές σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, όπως ακριβώς έπραξε το 2014. Αυτό αφενός θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης, αφετέρου θα περιόριζε τα περιθώρια κέρδους του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, καταλήγει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr