πετρέλαιο θέρμανσης

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά την Παρασκευή, αλλά για πρώτη φορά η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου και η πρώτη μεγάλη πληρωμή αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η διαφορά με τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι δεν πρέπει απλά να έχει ολοκληρώσει την αγορά αλλά πρέπει να έχει αγοράσει διπλάσια ποσότητα πετρελαίου από το επίδομα που του αντιστοιχεί. Επομένως , δεν πρόκειται να υπάρξει προκαταβολή επιδόματος για τους περσινούς δικαιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια 

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τα εισοδηματικά κριτήρια. Ενώ δηλαδή για τους παλιούς – αυτούς δηλαδή που πήραν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης ανεξάρτητα αν έκαψαν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο – θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (16.000€ για άγαμο, 24.000€ για έγγαμο και 3.000€ προσαύξηση για κάθε παιδί), για τους καινούριους – αυτούς δηλαδή που θα κάνουν αίτηση για πρώτη φορά φέτος – σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια (14.000€ για άγαμο, 20.000€ για έγγαμο και προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί).

Όσοι υποβάλουν φέτος για πρώτη φορά δήλωση κι όσοι πήραν και πέρυσι αλλά αντί για φυσικό αέριο , θα κάψουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι και αυτοί που θα πάρουν διπλό επίδομα.

Μια μικρότερη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος θα επιδοτηθούν κι όσοι κάψουν κηροζίνη.

Το επίδομα βάσης 

Το επίδομα βάσης για το φετινό πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται από τα 300€ στα 350€και αυξομειώνεται ανάλογα με το ειδικό συντελεστή της κάθε περιοχής – τις περίφημες βαθμοημέρες – ο οποίος ξεκινά από το 0,12 και φτάνει έως το 1,62 ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει.

Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί . Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800€ ή 1.600€ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Το συνολικό κονδύλι για το επίδομα έχει προϋπολογιστεί στα 300εκατ€ (από 174εκατ€) και αναμένεται να διανεμηθεί σε περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριάΗ σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Με βάση τις εκτιμήσεις των πιο απαισιόδοξων της αγοράς το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία θα ξεπεράσει τα 1,60€/λίτρο όταν πέρυσι είχε κάνει “πρεμιέρα” στα 1,15€ για να κλείσει στα 1,60€/λίτρο τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr