Η Τουρκία απέδειξε την αναξιοπιστία της είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στη σύνοδο Κορυφής όπου πρόκειται να τεθεί σήμερα η τουρκική προκλητικότητα.

Εξαπάτηση

Η Ευρώπη εξαπατήθηκε από την Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ. Ακόμη και όσες χώρες πίστευαν ότι η Τουρκία θα κάνει αυτά που λέει διαψεύσθηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Το κλίμα δείχνει ότι η υπομονή της Ευρώπης εξαντλήθηκε εκτίμησε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσέρχεται με ένα πλαίσιο αξόνων.

Το πρώτο είναι μια σαφέστατη καταδίκη της προκλητικότητας της Τουρκίας και στην Αμμόχωστο και στην Αν. Μεσόγειο.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα από τα προηγούμενα συμπεράσματα καθώς έχουμε δύο ξεκάθαρες παραβιάσεις των προηγούμενων συμπερασμάτων απ’ την Τουρκία, το σημείο 18 και το σημείο 20, άρα δεν μπορούμε να μείνουμε σταθεροί στα προηγούμενα.

Τρίτο είπε ο κ. Πέτσας είναι η περιγραφή του πλέγματος στήριξης της Τουρκίας αν υπαναχωρήσει από τις προκλήσεις της ή των κυρώσεων αν συνεχίσει η γείτονα τις προκλήσεις της.

«Κόκκινη γραμμή»

Αναφερόμενος στη «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης την προσδιόρισε λέγοντας πως είναι πάντα η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σε ότι αφορά τα χωρικά ύδατα, είπε, το ζήτημα είναι ξεκάθαρο έχουν προσδιορισμό τα 6 ναυτικά μίλια με πάντα το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει στα 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα όποτε το κρίνει σκόπιμο η ίδια στο μέλλον.

Το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων έχει να κάνει με την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη και δεν έχει να κάνει με τα υπερκείμενα ύδατα. Είναι προς διευθέτηση με την τουρκική πλευρά και για αυτό υπάρχει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών προκειμένου να διευθετηθεί και αυτό το ζήτημα που είναι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Στο ερώτημα για την τακτική της τουρκικής πλευράς να δημιουργεί de facto καταστάσεις ο κ. Πέτσας αντέτεινε πως δεν υπάρχει καμμιά de facto κατάσταση στην παρανομία. Έφερε ως παράδειγμα το παράνομο Τουρκολυβικό μνημόνιο αλλά και όλες αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία και δεν δημιουργούν κανένα προηγούμενο.

Αυτό που είναι σημαντικό πρόσθεσε είναι η διεθνής καταδίκη των τουρκικών ενεργειών αναφέροντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Ρωσίας των χωρών της Ευρώπης. Εμείς πρέπει να έχουμε ψύχραιμη αυτοπεποίθηση, με τις στρατηγικές μας συμμαχίες, να αισθανθεί η Τουρκία την πίεσή μας τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για τα 12 μίλια

Στο ερώτημα σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ ο κ. Πέτσας διερωτήθηκε γιατί δεν το έκανε όταν κυβερνούσε. Προέτρεψε δε να αφεθούν στην άκρη οι «μικροπολιτικές κορώνες» και παρέπεμψε στην εθνική ομοψυχία που διαπιστώθηκε μετά την ενημέρωση το κομμάτων υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με την σοβαρότητα που του αρμόζει.

Ο κ Πέτσας χαρακτήρισε εποικοδομητική την στάση των ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα και σχολίασε ως πολύ θετικό για την Ελλάδα το κείμενο του υποψήφιου προέδρου Τζ. Μπάιντεν. Επεσήμανε ωστόσο ότι μέχρι την έκβαση των εκλογών πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας καθώς είναι χρονικό διάστημα ικανό για να το εκμεταλλευτεί ενδεχομένως η Τουρκία ώστε να δημιουργήσει αναταράξεις. Θα υπάρχει ένα κενό μέχρι να τοποθετηθεί η νέα ηγεσία στις ΗΠΑ είτε είναι η υφιστάμενη, είτε η αντιπολιτευτική, ανέφερε.

Σε ότι αφορά τους εταίρους μας στην ΕΕ, σχολίασε πως παρά το ότι κινείται με αργά βήματα η Ευρώπη, δείχνει αποφασιστικότητα στο θέμα της Τουρκίας. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη δεν θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις της.

Για Χρυσή Αυγή

Ο κ. Πέτσας σχολίασε το φαινόμενο του ναζισμού λέγοντας πως τέτοιου είδους μορφώματα γεννιούνται και θεριεύουν σε καταστάσεις κρίσης. Στην Ελλάδα γιγαντώθηκε γιατί ένας λεγόμενος αντι-συστημικός λόγος είχε περάσει σε πολύ μεγάλη μάζα των συμπολιτών μας. Η κοινωνία μας έδειξε ωριμότητα τα χρόνια που πέρασαν, κατάλαβε τι είναι τα ναζιστικά μορφώματα και τα απέβαλε από το σώμα της. Πρέπει να τα αφήσουμε πίσω.

Για τοπικά lockdown

Στο θέμα του κοροναϊού και ειδικά στο lockdown της Κοζάνης υπερθεμάτισε καθώς όπως είπε ότι επιβάλλεται η περιχαράκωση των κρουσμάτων για να μην υπάρξει κίνδυνος για άλλες περιοχές. Αν χρειαστεί να ληφθούν τέτοια μέτρα και για άλλες περιοχές, θα ληφθούν. Η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από ότι άλλες χώρες. Μακάρι να μη χρειαστούμε άλλα μέτρα ευχήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: economico.gr