Οι εκβιασμοί και τα «παζάρια» της Άγκυρας, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται ότι ήδη αποδίδουν καρπούς.

Έτσι, μετά την διαβόητη συμφωνία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία επέτρεψε εκ νέου τις εξαγωγές όπλων και πολεμικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσε η σουηδική αρχή που είναι αρμόδια για τις στρατιωτικές εξαγωγές.

Οι όροι της Άγκυρας

Η άρση αυτών των περιορισμών ήταν ένας από τους όρους που είχαν τεθεί από την Άγκυρα για την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία – μια ένταξη η οποία θα πρέπει να λάβει απαραιτήτως την έγκριση της Τουρκίας.

Η Επιθεώρηση Στρατηγικών Προϊόντων (ISP) της Σουηδίας ανακοίνωσε άρχισε να δίνει άδειες εξαγωγής κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν αποκάλυψε ποιες εταιρείες ή προϊόντα έχουν πάρει «το πράσινο φως» για εξαγωγή.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά την εισβολή της στη Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG. Η Άγκυρα θεωρεί την ομάδα πανομοιότυπη με την τρομοκρατική οργάνωση του PKK.

Επιμένει στις εκδόσεις Κούρδων

Επίσης, σουηδική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με την έκδοση ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί τρομοκράτες από την Άγκυρα, άλλος ένας όρος που έχει θέσει ηΤουρκία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO.

Μέχρι σήμερα, 28 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Μόνο τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας δεν έχουν δώσει ακόμη την τελική έγκρισή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr