Ανάμεσα στο εξοπλιστικό πακέτο των 800 εκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ ενέκριναν για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία, υπάρχει και ένα αντικείμενο που εμφανίζεται για πρώτη φορά αμερικανικά στα οπλικά συστήματα.

Πρόκειται για το Τακτικό Μη Επανδρωμένο Εναέριο Σύστημα με την ονομασία «Phoenix Ghost», το οποίο, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ με μεγάλη ταχύτητα και μυστικότητα και σχεδιάστηκε ειδικά για να καλύψει τις απαιτήσεις της Ουκρανίας στα πεδία των μαχών.

Drone-δολοφόνος

Όπως και το σύστημα «Switchblade», το «Phoenix Ghost» φαίνεται ότι είναι ένα drone-καμικάζι, το οποίο θα εκτελεί αποστολές «χωρίς επιστροφή», ήτοι θα εκτοξεύεται και θα χτυπά στόχους καταστρέφοντάς τους, αλλά και καταστρεφόμενο και το ίδιο. Στην ουσία, θα είναι ένα drone-βόμβα, μάλλον χαμηλού κόστους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το Πεντάγωνο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το οπλικό σύστημα, σημειώνοντας ότι η φύση του παραμένει ακόμα απόρρητη. Πάντως, το «Phoenix Ghost» θα χρειαστεί ελάχιστη εκπαίδευση για τη χρήση του, ειδικά από Ουκρανούς χειριστές που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το «Switchblade», ή άλλα drones.

«Ουδέν σχόλιον»

Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, όσο και η εταιρεία που ανέλαβε την κατασκευή του «Phoenix Ghost» (οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία 121 drones αυτού του τύπου) αρνήθηκαν να κάνουν οιοδήποτε σχόλιο για το σύστημα, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο.

Ωστόσο εκτός από το νέο «drone-δολοφόνο», οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία 72 πυροβόλα των 155mm, μαζί με τα αντίστοιχα οχήματα μεταφοράς, 144.000 οβίδες καθώς και υλικά πεδίου και ανταλλακτικά, ενισχύοντας σημαντικά το ουκρανικό πυροβολικό καθώς η Ρωσία ξεδιπλώνει την επίθεσή της στα ανατολικά της χώρας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr