αστυνομία αποκάλυψη

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα αποκάλυψη προχώρησε το Associated Press :

Oτι τρεις μέρες πριν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, το Πεντάγωνο είχε απευθυνθεί στους επικεφαλής των δυνάμεων που έχουν την ευθύνη φύλαξης του Καπιτωλίου προκειμένου, ενόψει των διαδηλώσεων, να τους συνδράμει με δυνάμεις της Εθνοφρουράς, ωστόσο εκείνοι είχαν αρνηθεί.

Στο δημοσίευμα τονίζεται μάλιστα ότι ακόμα και την στιγμή που ο όχλος επιχειρούσε την εισβολή, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν προτείνει να σταλούν για βοήθεια πράκτορες του FBI, γεγονός που η αστυνομία του Καπιτωλίου απέρριψε.

Ετοιμαζόταν να διαχειριστούν μια ειρηνική διαδήλωση

Σύμφωνα με το Associated Press, παρά την πληθώρα των προειδοποιήσεων για το ενδεχόμενο στάσης και την αφθονία χρόνου και πόρων για προετοιμασία, η αστυνομία του Καπιτωλίου ετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει μόνο μια ειρηνική διαδήλωση στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, με νωπές ακόμη τις μνήμες από τον σάλο που προκάλεσε η βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις του Ιουνίου κοντά στον Λευκό Οίκο, οι υπεύθυνοι ήθελαν να αποφύγουν εικόνες χρήσης δυνάμεων του στρατού ή της Εθνοφορουράς κατά αμερικανών πολιτών.

Το αποτέλεσμα ήταν να καταλάβει ο όχλος το Καπιτώλιο την Τετάρτη, κατατροπώνοντας μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου τα στελέχη μιας δύναμης ασφαλείας με μεγάλο επιχειρησιακό προϋπολογισμό, εμπειρία σε καταστάσεις που απαιτούν αυξημένη ασφάλεια και επιφορτισμένα με το καθήκον της προστασίας των μελών του νομοθετικού σώματος.

Σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του Καπιτωλίου

Οι ταραχές και η απώλεια ελέγχου έχει εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια του Καπιτωλίου στο μέλλον. Τα όσα έγιναν την Τετάρτη προκαλούν επίσης σοβαρούς προβληματισμούς σε σχέση με την αντιμετώπιση των ως επί το πλείστον λευκών υποστηρικτών του Τραμπ, οι οποίοι αφέθηκαν να περιφέρονται στο κτήριο για ώρες, ενώ οι έγχρωμοι διαδηλωτές που διαδήλωναν πέρσι κατά της αστυνομικής βίας είχαν αντιμετωπιστεί με πιο σθεναρό και επιθετικό τρόπο από την αστυνομία.

Δεν είναι σαφές πόσα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε υπηρεσία την Τετάρτη, το σύνολο πάντως τη δύναμης που φυλάσσει το Καπιτώλιο ανέρχεται στα 2.300 άτομα.

Υπήρχαν σημάδια για βίαια επεισόδια

Από εβδομάδες υπήρχαν σημάδια ότι θα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια. Ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ αντάλλασσαν μηνύματα στο διαδίκτυο, από τα οποία ήταν φανερό ότι σχεδίαζαν επεισόδια.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, το πρόβλημα δεν ήταν η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των ταραχών, αλλά ο σχεδιασμός που είχε προηγηθεί.

Σε αυτό το σημείο υπεισέρχεται και ο φυλετικός παράγοντας. Είναι πολύ πιθανό ότι σε επίπεδο ηγεσίας και σχεδιασμού υπήρχε η αντίληψη ότι ένα πλήθος συντηρητικών λευκών δεν θα παρεκτρεπόταν.

Υπήρχε επίσης αβεβαιότητα για το μέγεθος του πλήθους που θα συγκεντρωνόταν, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από τους δύο ως τους ογδόντα χιλιάδες διαδηλωτές. Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν σημαντικά κενά στα μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου.

Το FBI είχε ενημερώσει

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου, Στίβεν Σαντ, ο οποίος παραιτήθηκε, δήλωσε ότι δεν περίμενε μια βίαιη επίθεση. Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και άλλες υπηρεσίες που παρακολουθούσαν επί εβδομάδες τα ξενοδοχεία, τις πτήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περίμεναν μεγάλο πλήθος διαδηλωτών.

Επίσης, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον, Μούριελ Μπάουζερ, είχε προειδοποιήσει από εβδομάδες για το ενδεχόμενο βίαιων ταραχών, ενώ επιχειρήσεις είχαν κλείσει προληπτικά.

Η δήμαρχος είχε ζητήσει στις 31 Δεκεμβρίου τη βοήθεια της Εθνοφρουράς από το Πεντάγωνο, όμως η αστυνομία του Καπιτωλίου την απέρριψε στις 3 Ιανουαρίου όταν αυτή η βοήθεια προσφέρθηκε, όπως αποκαλύπτει ο Κένεθ Ραπουάνο, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Απορρίφθηκε και η συνδρομή του FBI

Η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης για συνδρομή του FBI, καθώς οι διαδηλωτές γίνονταν βίαιοι, επίσης απορρίφθηκε από την αστυνομία του Καπιτωλίου. Αυτό αποκαλύπτουν δύο άτομα που γνωρίζουν τα γεγονότα αλλά θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμα, επειδή δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για το θέμα. Τότε όμως ήταν ήδη αργά.

ΗΠΑ: Παραιτήθηκαν οι επικεφαλής ασφαλείας της Γερουσίας και του Καπιτωλίου

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε και έλαβε την παραίτηση με άμεση ισχύ του επικεφαλής της αστυνομίας της Γερουσίας, του Μάικλ Στένγκερ, μία ημέρα μετά την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, ο κ. Μακόνελ ανέφερε ότι η υπαρχηγός της υπηρεσίας, η Τζένιφερ Χέμινγουεϊ, θα αναλάβει τον συντονισμό της ασφάλειας της Γερουσίας ώστε να αντιμετωπιστούν τα «σοβαρά» σφάλματα και οι παραλείψεις που καταγράφηκαν, ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν την 20ή Ιανουαρίου.

Νωρίτερα χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών Τσακ Σούμερ — θα αναλάβει πρόεδρος του σώματος την 20ή Ιανουαρίου- είχε διαμηνύσει μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι εάν ο κ. Μακόνελ δεν απέπεμπε τον κ. Στένγκερ, θα το έκανε ο ίδιος «την πρώτη ημέρα», κατηγορώντας τον υπεύθυνο για την ασφάλεια της Γερουσίας για παράλειψη καθήκοντος.

Και ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καπιτωλίου (US Capitol Police, USCP), ο Στίβεν Σαντ, ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του, με ισχύ τη 16η Ιανουαρίου.

Την παραίτηση του Σαντ απαίτησε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

Πηγή: economico.gr