Πιερρακάκης 5 G

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στη διάθεση των συχνοτήτων 5G, μετά την επιτάχυνση των διαδικασιών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Το εντυπωσιακό είναι ότι πέτυχε την επίδοση αυτή σε μόλις έναν χρόνο, οπότε ήταν στους ουραγούς της Ευρώπης.

Τα στοιχεία είναι της iDATE Digi World, στην οποία έχει ανατεθεί από την Κομισιόν το 5G Obdseravatory.

Αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση με πρώτη τη Φιλανδία 

Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η χώρα μας έχει αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της λίστας μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη τη Φινλανδία, που αγγίζει το 100% της εναρμόνισης και απόδοσης συχνοτήτων 5G.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 35.7%, ενώ η Ελλάδα, μόλις έναν χρόνο νωρίτερα, βρισκόταν στους ουραγούς.

Στην κατάταξη, την Ελλάδα ακολουθούν η Γερμανία, η Κύπρος, η Τσεχία και η Σλοβακία, με ποσοστό 67% για κάθε χώρα.

Ποιες χώρες είναι ψηλά και ποιες στις τελευταίες θέσεις

Υψηλά ποσοστά αναφορικά με την ολοκλήρωση της εκχώρησης των απαιτούμενων συχνοτήτων για το 5G και συγκεκριμένα μεταξύ 50%-60% συγκεντρώνουν το Λουξεμβούργο και η Αυστρία (με 66%), η Ουγγαρία (61%), η Ιταλία (60%) και η Γαλλία (59%).

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του iDATE, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Εσθονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Πολωνία, όπου δεν έχει αποδοθεί καμία συχνότητα για χρήση 5G και έχουν μηδενική επίδοση.

Η έρευνα του iDATE κατατάσσει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εκτός από τη συνολική τους επίδοση στην εκχώρηση όλων των κατηγοριών ραδιοφάσματος, και με βάση την απόδοσή τους στις επιμέρους ζώνες.

Στη ζώνη των 700 MHz η Ελλάδα, όπως και άλλες δέκα χώρες, σημειώνουν 100%. Στη δε ζώνη των 3.6 GHz, η Ελλάδα έχει επιτύχει το 49% της εκχώρησης του φάσματος.

Πηγή: economico.gr