Ερντογάν Μέρκελ
epa03600271 German Chancellor Angela Merkel (R) is greeted with military honors by Prime Minister of Turkey Recep Tayyip Erdogan in Ankara, Turkey, 25 February 2013. German Chancellor Angela Merkel arrived in Turkey 24 February to push forward the country’s accession talks with the European Union, even though she remains sceptical about their outcome. She was set to propose on 25 February to Prime Minister Recep Tayyip Erdogan in Ankara that Turkey start negotiations in the areas of economic or regional policies with the EU. EPA/KAY NIETFELD

Το προσφυγικό “εργαλειοποιεί” για μία ακόμα φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος, την ώρα που οι ΗΠΑ του δείχνουν με τρόπο ξεκάθαρο ότι έχει ανοίξει μια νέα, δύσκολη σελίδα στις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, επιδιώκει να επιβάλει τους δικούς του όρους στο βιβλίο των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Tαυτόχρονα, ωστόσο, είναι προφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι το κλίμα βαραίνει απέναντι στη χώρα του και στον ίδιον και στρέφεται για μία ακόμη φορά στην Καγκαλάριο Μέρκελ, με την οποία διατηρεί έναν σταθερό δίαυλο επικοινωνίας, κυρίως λόγω των οικονομικών συμφερόντων Βερολίνου – Αγκυρας.

Η Αθήνα εκτιμά ότι ο Ερντογάν θα κορυφώσει το επόμενο διάστημα τις πιέσεις για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στα τέλη του Ιανουαρίου και σε αυτόν του τον σχεδιασμό εντάσσεται και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την Καγκελάριο Μέρκελ. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός διαμηνύουν σταθερά προς κάθε κατεύθυνση ότι για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου θα πρέπει να έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα, χωρίς προκλητικές κινήσεις από την πλευρά της Άγκυρας και βεβαίως ο διάλογος να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2016 και να κινηθεί αποκλειστικά στα ζητήματα που αποδέχεται η Αθήνα.

Μπορέλ : Μεγάλη πιθανότητα για ισχυρά μέτρα 

H νέα παρέμβαση Ερντογάν ήρθε στον απόηχο του μηνύματος Μπορέλ, με το οποίο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας άφησε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο αυστηρών κυρώσεων κατά της Αγκυρας.

Σε κείμενο που δημοσιεύει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, αναφέρει πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την καθοδική πορεία, η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει ισχυρά μέτρα, για να πείσει την Τουρκία ότι είναι σοβαρή και αποφασισμένη να διασφαλίσει το σεβασμό των συμφερόντων μας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ 

Στη χθεσινή, μακρά τηλεδιάσκεψη που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ, στον απόηχο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, συζητήθηκε όλο το πλέγμα των σχέσεων της Άγκυρας με την Τουρκία.

Κατά την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή και τις προσπάθειές της και δήλωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί μια νέα σελίδα στις σχέσεις της με την Ένωση.

Εξέφρασε, ακόμη, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ορισμένοι «ηγέτες που αντιλαμβάνονται» εστίασαν στην θετική ατζέντα που θα φέρει αμοιβαία οφέλη και στις δύο πλευρές μέσω συνεργασίας.

Επικαιροποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

Άφησε, τέλος, ξανά αιχμές προς την Ελλάδα επισημαίνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη για να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές «παρά τις δικαιολογίες που προβάλλει η ελληνική πλευρά», ενώ έκανε λόγο για «στενόμυαλο τρόπο σκέψης» ορισμένων κρατών-μελών.

Οι πληροφορίες από την Τουρκία, φέρουν τον κ. Ερντογάν να ζήτησε παράλληλα την επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας ότι “αυτό είναι το κλειδί για τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων”, ζητώντας ουσιαστικά περισσότερους πόρους.

“Χάθηκαν δυο ολόκληρα χρονιά στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες λόγω των απαιτήσεων για τα στενά συμφέροντα κάποιων χωρών της ΕΕ” ισχυρίστηκε, φωτογραφίζοντας Ελλάδα και Κύπρο, φέρεται ειπών ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι αποκαλύψεις Ακάρ 

Σε σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τις διεκδικήσεις της Τουρκίας προχώρησε χθες ο  Χουλουσί Ακάρ  σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους.

. «Πάντα λέγαμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και του δικαίου. Θα έχουμε συνομιλίες στην έδρα του ΝΑΤΟ, αλλά οι Ελληνες γείτονές μας δεν έρχονται.

Η ελληνική πλευρά ανακατεύει τα πράγματα, γιατί πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω. Η Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων προβλέπουν ότι “πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσετε 23 νησιά”.

Εχετε αναπτύξει στρατεύματα σε 16 εξ αυτών. Πρώτα πρέπει να δώσετε μια απάντηση. Δεν υπάρχουν χώρες στον κόσμο με έξι μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου», δήλωσε ο Ακάρ.

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της χρήσης των S-400 και απάντησε στα σενάρια πώλησης των συγκεκριμένων αντιαεροπορικών συστημάτων σε άλλη χώρα.

Τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400 και ξεκαθάρισε πως «το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό σύστημα αγοράστηκε για να χρησιμοποιηθεί».

Πάντως, ο ίδιος δεν φέρεται να αναφέρθηκε στις κυρώσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, οι οποίες επιβλήθηκαν για την προμήθεια και χρήση του συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος αεράμυνας.

Σκληρή κριτική

Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Ερντογάν δέχεται σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλες και υποστήριξε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει στη διάθεσή του 13 αεροπλάνα. «Mιλάμε για απίστευτη σπατάλη. Γιατί ο Ερντογάν έχει 13 αεροπλάνα; Ποιος είναι ο λόγος να έχει 13 αεροπλάνα; O ίδιος είναι ικανός να αγοράσει 20, ίσως και 50 αεροπλάνα», ανέφερε.

Ο Κιλιτσντάρογλου, στην τηλεοπτική συνέντευξή του, τόνισε πως στις επόμενες εκλογές ο τουρκικός λαός θα πρέπει να επιλέξει «αν θέλει να έχει ένα απολυταρχικό κράτος το οποίο θα ελέγχεται από έναν άνθρωπο όπως ο Ερντογάν ή να αποκτήσει δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και δικαιοσύνη».

Πηγή: economico.gr