Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου προχώρησε ο ηγέτης της Κίνας, σε μια φάση ιδιαίτερα κρίσιμη για τις παγκόσμιες ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα -οικονομικό, πολιτικό και ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους ανώτατους αξιωματούχους εθνικής ασφαλείας του να σκεφτούν το «χειρότερο δυνατό σενάριο» και να προετοιμαστούν για «φουρτουνιασμένες θάλασσες», καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα εντείνει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση εσωτερικών και εξωτερικών απειλών.
«Φουρτουνιασμένες θάλασσες»
«Η πολυπλοκότητα και η δυσκολία των θεμάτων εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε τώρα έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Σι την Τρίτη σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του κόμματος, σύμφωνα με το Xinhua. «Πρέπει να έχουμε στη σκέψη μας το χειρότερο δυνατό σενάριο και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δοκιμασίες από ισχυρούς αντίθετους ανέμους και κύματα, ακόμη και επικίνδυνες φουρτουνιασμένες θάλασσες» πρόσθεσε.
Μάλιστα, ο Κινέζος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την ταχεία ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών, ζητώντας από τους αξιωματούχους να είναι «απολύτως προσηλωμένοι στις σύνθετες προκλήσεις για την εθνική ασφάλεια», τονίζοντας ότι η Κίνα χρειάζεται «νέο σχεδιασμό ανάπτυξης και μια νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας», αναφερόμενος, προφανώς, σε πιθανή χρήση εφαρμογών ΤΝ για κατασκοπεία ή σαμποτάζ.
«Συνολική εθνική ασφάλεια»
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία, ο Σι έχει μετατρέψει το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας βασική προτεραιότητα που διαπερνά όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης της Κίνας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Έχει επεκτείνει την έννοια της εθνικής ασφάλειας για να καλύψει τα πάντα, από την πολιτική, την οικονομία, την άμυνα, τον πολιτισμό και την οικολογία μέχρι τον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με τον Σι για την «συνολική εθνική ασφάλεια», η Κίνα έχει εισάγει μια σειρά από νομοθεσίες για την προστασία της από απειλές, όπως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την κατασκοπεία, την κυβερνοασφάλεια, τις ξένες μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις εθνικές πληροφορίες και την ασφάλεια δεδομένων. Μάλιστα, ορισμένοι δυτικοί αναλυτές μιλούν για χώρα «Μεγάλο Αδελφό».
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Σι σχετίζεται με δύο επιπλέον ζητήματα: την διαρκώς βελτιούμενη σχέση του Πεκίνου με τη Μόσχα και τις εντάσεις που αναπτύσσονται για το ζήτημα της Ταϊβάν. Σε αυτά, υπογραμμίζεται, πρέπει να περιληφθεί και ο εντεινόμενος εμπορικός πόλεμος της Κίνας με τις ΗΠΑ, ο οποίος απειλεί την παγκόσμια οικονομία, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις δεν δείχνουν προς το παρόν διάθεση συνεννόησης.


Πηγή: economico.gr