Εκτός από το τέλος της αιματοχυσίας στη Γάζα που έφερε η συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, φαίνεται ότι φέρνει πιο κοντά δύο χώρες που τα τελευταία χρόνια έμοιαζαν να τηρούν αποστάσεις μεταξύ τους: τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο.

Έπαινοι Μπάιντεν στον Αλ Σίσι

Αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που έπαιξε το Κάιρο στη συμφωνία για εκτόνωση στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν, έσπευσε να εκφράσει την εκτίμησή του προς τον Αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι για το διαμεσολαβητικό του ρόλο και τις ακούραστες προσπάθειές του για την εξασφάλιση εκεχειρίας στην ισραηλινο-παλαιστινιακή κρίση προκειμένου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «ισορροπημένες και συνετές κινήσεις» του Αιγυπτίου προέδρου Αλ Σίσι προς όλες τις πλευρές, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της αιγυπτιακής προεδρίας.

Κοινά οράματα ΗΠΑ-Αιγύπτου

Από την πλευρά του, «ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε την εκτίμησή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε για να καταστήσει επιτυχή την αιγυπτιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας την Παρασκευή, μόνο μία ώρα πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία», ανέφερε η «Αλ Αχράμ». Ο Αιγύπτιος ηγέτης χαρακτήρισε «κοινά τα οράματα ΗΠΑ-Αιγύπτου στην προσπάθεια διαχείρισης της ισραηλινο-παλαιστινιακής κρίσης με διπλωματικά μέσα, γεγονός που καταδεικνύει το βάθος και τη δύναμη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Αναθέρμανση σχέσεων

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν ερμηνεύονται ως μήνυμα της Ουάσινγκτον προς το Κάιρο ότι υπάρχει επιθυμία αναθέρμανσης των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν περάσει από περίοδο ψυχρότητας μετά το πραξικόπημα Αλ Σίσι για την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος θεωρείτο ως ενεργούμενο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Μάλιστα, στην Αίγυπτο είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια που ήθελαν την Ουάσινγκτον να βρίσκεται πίσω από την άνοδο Μόρσι στην εξουσία. Παράλληλα, το 2019 ο Μάικ Πομπέο, τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει την Αίγυπτο να μην προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών μαχητικών Su-35, απειλώντας το Κάιρο με κυρώσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η παρέμβαση Αλ Σίσι για ειρήνευση στη Γάζα αποτελεί έναυσμα για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών: ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής προεδρίας Πρέσβης Μπάσαμ Ράντι ανέφερε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε επίσης τη φιλοδοξία της χώρας του να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με την Αίγυπτο προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις περιφερειακές προκλήσεις υπό το πρίσμα των προτεραιοτήτων των δύο φιλικών χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr