Το τριήμερο 11 ως 13 Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς στην όμορφη Κορνουάλη της Βρετανίας θα συναντηθούν οι υπουργοί Οοκονομικών των επτά ισχυροτέρων οικονομιών του πλανήτη έχοντας στην ατζέντα τους ένα μείζον ζήτημα: την καθιέρωση ενιαίοι ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων.

Τέλος στη μεταφορά κερδών

Στόχος των ΥΠΟΙΚ του G7 είναι να μπει τέλος στην τακτική των πολυεθνικών, που μεταφέρουν έδρες και κέρδη σε χώρες με χαμηλή φορολογία, συχνά σε φορολογικούς παραδείσους, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία των χωρών, αλλά και στον εκβιασμό που υφίστανται οι κυβερνήσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και ευρύτερα στον κόσμο, που αναγκάζονται να μειώνουν τη φορολογία των επιχειρήσεων προκειμένου να τις προσελκύσουν ή να τις κρατήσουν στο έδαφός τους.

Καταρχήν συμφωνία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters ήδη ανάμεσα στους ΥΠΟΙΚ του G7 υπάρχει καταρχήν συμφωνία προθέσεων, δηλαδή, συμφωνία ώστε να υπάρξει… συμφωνία για την καθιέρωση αυτού του παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή. Σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης που αναμένεται να ληφθεί στη συνάντηση στις 4 και 5 Ιουνίου στο Λονδίνο υψηλόβαθμων αξιωματούχων των G7, στόχος είναι η σταδιακή μείωση των προγραμμάτων στήριξης λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και η διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στο σχέδιο για τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις.

Ελάχιστο όριο το 15%;

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, το συγκεκριμένο εργαλεία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της για τη χρηματοδότηση των έργων εκσυγχρονισμού και υποδομών που σκοπεύει να ξεκινήσει. Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει προτείνει αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 21% στο 28%, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό έναρξης στη συζήτηση των G7 για τον παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή θα είναι το 15%, ως το απολύτως ελάχιστο όριο. Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, σε επαφές της με ομολόγους της του G7 ξεκαθάρισε, δε, ότι η χώρα δεν θα έχει το δικαίωμα να αποσυρθεί από τον νέο ψηφιακό φόρο, όπως σκόπευε η κυβέρνηση Τραμπ.

Διαμαρτυρίες

Φυσικά, μια συμφωνία των G7 δεν είναι η αρχή και το τέλος: χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, που φορολογούν τις επιχειρήσεις με συντελεστή κάτω του 15% θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιδράσουν και θα θέσουν βέτο όταν μια συμφωνία για ενιαίο φορολογικό συντελεστή έλθει προς συζήτηση στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, και στις ΗΠΑ η συζήτηση για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και στον πλούτο αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις.

Χαρές σε κάποιες χώρες

Η καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας ελέγχου των εταιρειών κυρίως υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί ότι φοροδιαφεύγουν νόμιμα, μεταφέροντας τις έδρες και τα κέρδη τους σε «φορολογικούς παραδείσους» ή χώρες με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης, με αποτέλεσμα να στερούν πολύτιμα έσοδα από τα δημόσια ταμεία, αλλά και να στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό με άλλους τομείς της οικονομίας. Μάλιστα, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, με σχετικά υψηλούς εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές δεν κρύβουν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ -και του ΟΟΣΑ- για ενιαίο φορολογικό συντελεστή.

Αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΟΟΣΑ, ήτοι μεταξύ 137 χωρών, η εφαρμογή του ενιαίου ελάχιστους φορολογικού συντελεστή δεν είναι διασφαλισμένη καθώς ακόμα και σε χώρες που τον υποστηρίζουν υπάρχουν αντιδράσεις. Πχ, στις ΗΠΑ Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να τον υποστηρίξουν και δεδομένων των οριακών πλειοψηφιών στο Κογκρέσο, υπάρχει περίπτωση η σχετική νομοθεσία να «βουλιάξει». Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι όλο και περισσότερες χώρες συμφωνούν με την Γέλεν, ότι «ο 30ετής αγώνας προς τα κάτω» όσον αφορά στη φορολόγηση των επιχειρήσεων πρέπει να λάβει τέλος…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr