Ο υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου της Σαουδικής Αραβίας Μπαντάρ Αλ-Χοράγεφ ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στη βιομηχανία και την εξόρυξη ενεργειακών αποθεμάτων, την επέκταση του εξαγωγικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και την προσέλκυση υψηλής ποιότητας ξένων επενδύσεων σε διάφορους στοχευμένους τομείς, αναφέρει το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Αλ-Χοράγεφ πραγματοποίησε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mehmet Fatih Kacir, ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar, ο Υπουργός Εμπορίου Omer Bolat και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών Haluk Gorgun.

Συνεργασία στη βιομηχανία και στην τεχνολογία

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της βιομηχανικής συνεργασίας, την επέκταση των μη πετρελαϊκών εξαγωγών και την αναβάθμιση των οικονομικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη περιελάμβανε συμμετοχή σε εκδηλώσεις στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και την Ένωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Προϊόντων στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου επισκέφθηκε επίσης διάφορες εταιρείες και εργοστάσια, συνομίλησε με τους επικεφαλής τους και ενημερώθηκε   σχετικά με τις τεχνολογίες αιχμής του αυτοματισμού της Τουρκίας.

Οι επιτόπιες επισκέψεις άνοιξαν το δρόμο για συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ιδιωτικών τομέων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στη μεταφορά γνώσεων και την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης.

Κατά την επίσκεψη αυτή, υπογράφηκαν:

  • Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου της Σαουδικής Αραβίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της εξόρυξης.
  • Μνημόνιο μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Βιομηχανικής Ανάπτυξης και μιας τουρκικής εταιρείας, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα βιομηχανίας, τεχνολογίας και καινοτομίας.
  • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Σαουδαραβικού Κέντρου Βιομηχανικής Ανάπτυξης και της τουρκικής εταιρείας RoboTurkiye στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: economico.gr