Η Γερμανία έλαβε την «πικρή» απόφαση να επανενεργοποιήσει κλείστα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μειωμένη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα.

Ο Γερμανός -και «Πράσινος»…- υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε ότι λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε φάση αναβάθμισης, προκειμένου σύντομα να αρχίσουν και πάλι να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, προσθέτοντας ότι θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα επιτρέψει στη χώρα να αξιοποιήσει τα λιγνιτικά της αποθέματα για την παραγωγή ενέργειας ως τον Μάρτιο του 2024.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή»

«Είναι μια πικρή, αλλά κρίσιμη απόφαση, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου» δήλωσε ο Χάμπεκ, εξηγώντας ότι στόχος είναι εν όψει του χειμώνα, να γεμίσουν οι αποθηκευτικές δεξαμενές της χώρας με φυσικό αέριο. Δεδομένης, δε, της μειωμένης ροής του από τη Ρωσία, η χρήση του λιγνίτη καθίσταται εν των ων ουκ άνευ, ώστε να μειωθεί η κατανάλωση αερίου και να αυξηθούν τα αποθέματα για την περιόδο αυξημένης ζήτησης.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. «Έτσι, ισχυροποιούμε τα μέτρα ασφαλείας και λαμβάνουμε πρόσθετες πρόνοιες, ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση θα πρέπει να συνεχίσει να πέφτει και να αποθηκευτεί περισσότερο αέριο, ειδάλλως τα πράγματα θα είναι δύσκολα το χειμώνα», προσθέσε. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία έχει αποφασίσει να σταματήσει πλήρως τη χρήση λιγνίτη ως το 2038.

Τι ισχυρίζεται η Gazprom

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η επανένταξη στο δίκτυο των λιγνιτικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας θα αυξήσει την παραγωγή κατά 10 GWatt, αυξάνοντας τη συμμετοχή του άνθρακα κατά ένα τρίτο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα εισάγει σύστημα δημοπρασιών για την ενθάρρυνση των βιομηχανικών καταναλωτών να μειώσουν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ρωσικός κολοσσός του φυσικού αερίου, Gazprom, δήλωσε ότι μειώνει τη ροή αερίου προς τη Δύση μέσω του αγωγού Nord Stream 1, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, με αποτέλεσμα κρίσιμα ανταλλακτικά για τους αγωγούς να παραμένουν «παγιδευμένα» στον Καναδά. Από την πλευρά της, η Γερμανία απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς, καλώντας την Gazprom να χρησιμοποιήσει εναλλακτικούς αγωγούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr