Τέλη κυκλοφορίας

Την παραδοσιακή… παράταση στην καταβολή των τελών κυκλοφορίας εξετάζει η κυβέρνηση, λίγες ημέρες πριν την λήξη της εμπρόθεσμης καταβολής τους έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει τη θεσμοθέτηση ενός συστήματος που θα καταστήσει περιττή στο μέλλον την παράταση της σχετικής προθεσμίας σε επόμενα έτη, με την επιβολή κλιμακωτού προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας ανάλογα με την καθυστέρηση στην εξόφλησή τους, αντί του ισχύοντος αυτόματου διπλασιασμού των τελών με καθυστέρηση εξόφλησης έστω και 1′ πέραν της προθεσμίας.

Για την ακρίβεια, το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής τελών κυκλοφορίας που επιβάλλεται με το ισχύον σύστημα είναι το εξής:

– Πρόστιμο ίσης αξίας με τα τέλη, για δίκυκλα, τρίκυκλο και επιβατικά Ι.Χ. οχήματα
– Πρόστιμο αξίας 50% των τελών, για επιβατικά Δ.Χ. οχήματα (ταξί)
– Μηδενικό πρόστιμο, για οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας μικρότερα των 30 Ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη στο Πρώτο Πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας (ΕΡΤ), θα περιληφθεί σχετική νομοθετική παρέμβαση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. “Σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ενδεχομένως γιατί φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία, για κάποιες μέρες να έχουμε και μια παράταση στη διαδικασία”, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Η κατεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών φέρεται να είναι η επιβολή κλιμακωτού προστίμου εκπρόθεσμης καταβολής τελών κυκλοφορίας, το οποίο να εξαρτάται από τη χρονική περίοδο παρέλευσης πληρωμής τους μετά την καταληκτική προθεσμία εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας. Πρακτικά, όσο πιο κοντά στην προθεσμία εξοφλούνται εκπρόθεσμα τα τέλη, τόσο μικρότερο θα είναι και το αντίστοιχο πρόστιμο που θα επιβάλλεται. Βεβαίως, το σύστημα αυτό δεν προλαβαίνει να εφαρμοστεί από τα τέλη κυκλοφορίας για το 2024, όμως η κυβέρνηση επιθυμεί τη θεσμοθέτηση του αντίστοιχου συστήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr