plan B

Plan B για την περίπτωση κατά την οποία η πανδημία του κοροναϊού συνεχίσει να καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς, φέροντας στα όριά τους τα νοσοκομεία της χώρας, έχει στο συρτάρι του το Μέγαρο Μαξίμου.

Και μπορεί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επιστροφής σε lockdown, αλλά είναι προφανές ότι οι έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν έκτακτα μέτρα.

Μέτρα από …το παρελθόν 

Τα μέτρα που σύμφωνα με πληροφορίες έχει στο συρτάρι του το κυβερνητικό επιτελείο και θα ανασύρει, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του τέταρτου κύματος και θα συνεχιστεί η δραματική αύξηση, κρουσμάτων και κυρίως διασωληνωμένων και θανάτων, είναι ανάλογα με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Eιδικότερα, τα μέτρα που είναι προ των πυλών, κινούνται σε δύο κατευθύνσεις : στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση.

Επίταξη γιατρών 

Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται ο περιορισμός των κανονικών χειρουργείων, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες Covid και η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. Επιπρόσθετα, αν οι γιατροί δεν ανταποκριθούν στην πρόσκληση που τους έχει απευθύνει η κυβέρνηση για ένταξη στο ΕΣΥ, τότε η πολιτεία θα προχωρήσει στην επιστράτευσή τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα.

Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία 

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη δραματική. Οι εισαγωγές με κοροναϊό εκτινάχθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες, με την χειρότερη ημέρα το Σάββατο που πέρασε, δεδομένου ότι καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών των τελευταίων πολλών μηνών, με 385 ασθενείς να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 23 Οκτωβρίου έγιναν 253 εισαγωγές.

Για μια ακόμη φορά το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Οι κλίνες των ΜΕΘ είναι γεμάτες με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι να νοσηλεύονται εκτός και εκατοντάδες άνθρωποι να περιμένουν στα εξωτερικά ιατρεία με συμπτώματα για αρκετές ώρες.

Πακέτο περιοριστικών μέτρων 

Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί:

  • Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης,
  •  απαγόρευση της μουσικής και
  • περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους
  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους εργαζόμενους της εστίασης. Πρόκειται για ένα μέτρα που έχει τεθεί σε συζήτηση, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις

Το plan B

Το πότε και εάν θα εφαρμοστεί το πιθανό Plan B θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα που μας έρχεται όχι μόνο σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πίεσης του ΕΣΥ και των διασωληνωμένων.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη λέει πως από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε μια «επιπέδωση» στις καμπύλες, που θα σημαίνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, είναι να δούμε την κορύφωση στα τέλη του μήνα, που σημαίνει πως και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr