πλειστηριασμούς πρώτη κατοικία

Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να καταλήγει η διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών, στο πλαίσιο της ένατης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, για το θέμα των πλειστηριασμών.

“Παγώνουν” οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για το 2021

Παρά τις πιέσεις των θεσμών, που εξέφραζαν  και τις επιθυμίες των τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, επικαλούμενο και τις έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού, ζήτησε και όπως όλα δείχνουν επιτυγχάνει, να παραμείνουν «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί που αφορούν στην πρώτη κατοικία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας μέχρι τα τέλη του 2021. Αντίθετα οι θεσμοί ήθελαν να υπάρξει επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, που έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο λόγω της νέας καραντίνας τόσο για επιχειρηματικά όσο κα για στεγαστικά δάνεια, ανεξάρτητα αν αφορούν ή όχι στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με την συμφωνία που επιτυγχάνεται προστατεύονται επίσης οι ευάλωτοι δανειολήπτες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας ή σε προγράμματα στήριξης όπως το «Γέφυρα Ι» που επιδοτεί για 9 μήνες έως και το 90% της δόσης του στεγαστικού δανείου, αλλά και το «Γέφυρα ΙΙ» που θα αφορά τα δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Επανεκκίνηση πλειστηριασμών για τα επιχειρηματικά δάνεια

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, δηλώνουν ότι οι  τράπεζες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ζήτησαν την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών μέσα στον Φεβρουάριο, ώστε  να ξεκαθαρίσουν ένα μεγάλο αριθμό δανείων, που έχουν καταγγελθεί ακόμα και πριν από τρία ή τέσσερα  χρόνια και οι υποθέσεις τους δεν έχουν οδηγηθεί  σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αφού λόγω της πανδημίας αυτοί πήραν αναβολή.

Σημειώνεται ότι δύο στις τρείς υποθέσεις πλειστηριασμών που ήταν προγραμματισμένοι για το 2020 πήραν αναβολή λόγω της πανδημίας.

Αντίθετα πάντως με τους πλειστηριασμούς που αφορούν σε στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, φαίνεται ότι μετά το τέλος της καραντίνας και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς θα αρχίσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί για επιχειρηματικά δάνεια.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Με βάση ό,τι ισχύει σήμερα και εαν δεν υπάρξει νέα ρύθμιση από κυβερνητικής πλευράς, την 1η Μαρτίου 2021 θα αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας για άτομα με επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 700.000 ευρώ. Επίσης, η φάση αυτή προβλέπει την κατάθεση της αίτησης για ένταξη στον νέο Πτωχευτικό σε δικαστήριο και όχι ηλεκτρονικά, όπως θα γίνεται από την 1η Ιουνίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Σε περίπτωση όμως που οι εξελίξεις στο θέμα της υγειονομικής κρίσης δεν είναι οι επιθυμητές σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα του εμβολιασμού του πληθυσμού, κυρίως με ευθύνη των φαρμακευτικών εταιριών, δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα παράταση στην έναρξη του πτωχευτικού κώδικα.

Πηγή: economico.gr