Πλειστηριασμοί: Ο Άρειος Πάγος επιβεβαιώνει μνημονιακό νόμο Τσίπρα του 2015

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την καταγγελτική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι η «η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», καθώς:

  • Η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στα funds να πλειστηριάζουν ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα το 2015.
  • Είναι γνωστό ότι ο νόμος  αυτός που έδινε προτεραιότητα στα funds να εξαγοράσουν τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια και παρείχε σε αυτά το δικαίωμα των πλειστηριασμών επί των βεβαρημένων ακινήτων ήταν έργο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Είναι γνωστές οι επιστολές του τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  Μάρτιν Σουλτς, στις οποίες τόνιζαν, ότι κανένας από τους δανειστές της χώρας δεν έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του δανεισμού την πώληση των δανείων των Ελλήνων πολιτών μόνο σε ξένα funds και πως «Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής, όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015…». Του νόμου, δηλαδή, που έδινε προτεραιότητα στα funds να εξαγοράσουν τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια.

Αμνησία Τσίπρα και «πολιτικός φαρισαϊσμός»

Η … αμνησία του κ. Τσίπρα για το κρίσιμο αυτό θέμα και η επίθεση που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση καταγγέλοντας την ως υπεύθυνη για το νόμο του… ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τον κατηγορήσει για «πολιτικό φαρισαϊσμό», ενώ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, σε δήώσή του, επισημαίνει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds”.

«Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Τσίπρα, αναφέρει ο κ. Οικονόμου, επιβεβαιώνει το νόμο 4354/2015, που ψηφίστηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τη χώρα και εσείς ήσασταν πρωθυπουργός. Για αυτό στο λήμμα «πολιτικός φαρισαϊσμός» θα έπρεπε να εμφανίζεται η εικόνα του κ. Τσίπρα, του ανθρώπου που έταζε θησαυρούς και παρέδωσε άνθρακες», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου σε δήλωση του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμα, ότι:

  • Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί,
  • Εισήχθησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προς διευκόλυνση των δανειστών,
  • Νομοθετήθηκε η πώληση των δανείων σε funds δίχως προηγούμενη ενημέρωση του δανειολήπτη,
  • Κατέστη ιδιώνυμο το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού
  • Καταργήθηκε οριζόντια (Φεβρουάριος 2019) η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Η «διαχείριση» του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τα κόκκινα δάνεια (σε ποσοστό περίπου στο 43,5% του συνόλου των δανείων), και άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους, αφού πρώτα τους δημιούργησε την αίσθηση της πλήρους απαλλαγής από τα χρέη τους», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, η Κυβέρνησή μας έχει θεσπίσει δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και, φυσικά, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μέσω του μηχανισμού αυτού έχουν ήδη ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,08 δις για πάνω από 3300 νοικοκυριά, ενώ τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων έχουν πραγματοποιήσει διμερείς ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ για μη-εξυπηρετούμενα δάνεια πάνω από 590.000 δανειοληπτών».

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται»

Προηγουμένως ό Αλέξης Τσίπρας, σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του, είχε ισχυριστεί:

«Η ελληνική κοινωνία απειλείται από ένα γενικευμένο κύμα εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας,.

«Με την κατάργηση κάθε προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τον πτωχευτικό νόμο, με το αποτυχημένο εξωδικαστικό και το σχέδιο ”Ηρακλής”, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια οριακή συνθήκη για χιλιάδες νοικοκυριά και επαγγελματίες», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ως φαίνεται, αίρει ακόμα και την ελάχιστη δυνατότητα προστασίας των δανειοληπτών να ανακόπτουν πλειστηριασμούς που διενεργούνται από servicers».

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds

Με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι το μόνο κόμμα, που το 2010 απέναντι στην πιο σκληρή τρόικα, διασφάλισε νομοθετικά την προστασία της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών. «Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια κατάργησε εντελώς το πλαίσιο προστασίας», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται σε μια περίοδο όπου ήδη η κοινωνία πληρώνει ακριβά τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση. Προκειμένου να μπει τέλος στην ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης δανείων και να προστατευθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη, ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε πως «καταθέτουμε εκ νέου τροπολογία στη Βουλή για την προστασία της κύριας κατοικίας με επαναφορά του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια. Διεκδικούμε την προστασία της αγροτικής γης και καταθέτουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Με βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο αλλά και 120 δόσεις για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με “ κούρεμα” οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση».

.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr