Πλημμύρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε... λασπόλουτρα εξελίσσεται η εσωτερική διαμάχη λίγο πριν την κάλπη

Ενώ οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ μετρούν μέρες, στο αποδιοργανωμένο, μετά την εκλογική συντριβή του, κόμμα οι υποψήφιοι, οι Ομάδες και οι Τάσεις συγκροτούνται πλέον σε μέτωπα. Η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη τάραξε τα νερά και,ξαφνικά, έγινε το επίκεντρο όχι μόνο του εσωκομματικού ανταγωνισμού, αλλά και της συζήτησης για το παρόν και το μέλλον του κόμματος και της Ανανεωτικής Αριστερας.

Η μάχη γίνεται σε δύο επίπεδα:

  • Την ταυτότητα του κόμματος
  • Την επιβίωση μηχανισμών και “παραγόντων” μέσα από τη διάσωση της “επετηρίδας”

Πόλλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι και τα δύο αυτά επίπεδα… ταυτίζονται, καθώς τα οριζόντια “απολιτικά” και μακριά από τη Συριζαϊκή ρητορική μηνύματα του νεαρού Ελληνοαμερικανού υποψηφίου απειλούν τα παραδοσιακά τοτέμ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του δίνουν τουλάχιστον μια προοπτική πολιτικής επιβίωσης, αφού απευθύνονται σε ένα ευρύτερο κοινό.

“Παράγοντας εξελίξεων”

Η ανάδειξη Κασσελάκη σε παράγοντα εξελίξεων στο κόμμα – ανεξάρτητα από την έκβαση των εσωκομματικών εκλογών – οδηγεί σε μια ισχυρή αντισυσπείρωση. Οι παλιές καραβάνες  συμφωνούν πως υπάρχει κίνδυνος μετάλλαξης του χώρου. Πως ο Κασσελάκης δεν πληροί τα κριτήρια να προεδρεύσει του κόμματος. Πως είναι μακριά από τις καταβολές και τις παραδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. “Θα μας πάρει το κόμμα και θα φύγει” λένε οι πλέον φοβικοί της “κομμουνιστικής” λογικής.

Η όλη κριτική στον Κασσελάκη εκπορεύεται εδώ και ημέρες στο πεδίο της μεταπολιτικής όπως προσφάτως είπε στα «ΝΕΑ» ο Αριστείδης Μπαλτάς. Πρωταγωνιστούν στελέχη της παλιάς φρουράς, μέρος της Ομπρέλας, ορισμένοι εκ της ομάδας των 6 και 6, και άλλοι. Οριοθετούν οι περισσότεροι στο ιδεολογικό την πολεμική τους.

Η στήριξη Δραγασάκη σε Αχτσιόγλου και ο… Γκάτσος

Η στήριξη σε Αχτσιόγλου από τον Γιάννη Δραγασάκη άναψε τα αίματα. Όπως και το αιχμηρό tweet του ότι ήξερε πάντα ότι “οι νέοι έρχονταν στην Αριστερά για να προσφέρουν, όχι μέσα στη φιλοδοξία, για να γίνουν πρόεδροι!”

Την ανάρτηση Δραγασάκη ακολούθησε επίθεση, διαμέσου στίχων του Νίκου Γκάτσου, από τη μεριά του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη (ήταν κειμενογράφος πολλών ομιλιών του Αλέξη Τσίπρα και τάχθηκε με την πλευρά Κασσελάκη):

“Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά

σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά

καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι

το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι”

(Νίκος Γκάτσος).

Ομοβροντία επιθέσεων

Η παρέμβαση αυτή πυροδότησε οργισμένες απαντήσεις από τη μεριά στελεχών με αποκορύφωμα το κείμενο καταδίκης των 99 της νεότερης φρουράς του κόμματος (ανάμεσά τους ο Μιχάλης Καλογήρου, ο Νάσος Ηλιόπουλος κ.ά.).

“Όλοι και όλες εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, μέλη, φίλοι/ες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανεξάρτητα από το αν και ποια υποψηφιότητα στηρίζουμε για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στηρίξαμε και στηρίζουμε και ως θέση και με την έμπρακτη ένταξη και δράση μας την ανανέωση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Δεν αποτελεί όμως ανανέωση με κανέναν τρόπο ο ηλικιακός ρατσισμός και η χυδαιότητα που εκπέμπεται σε βάρος συντρόφων μας, όπως ο σ. Γιάννης Δραγασάκης, ούτε δικαιολογείται από οποιαδήποτε πολιτική διαφωνία”, αναφέρουν οι “νεολαίοι” του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή όμως την Κυριακή στήνονται οι κάλπες για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, οι υπόλοιποι μνηστήρες δεν κινούνται ακριβώς ασύμμετρα. Η μεριά Αχτσιόγλου μετά το Διαρκές Συνέδριο μετράει τη δική της συσπείρωση και αποζητά τη διεύρυνση της βάσης που θα την ψηφίσει. Η ίδια η υποψήφια έχει πάει στα πληττόμενα μέρη από τις πλημμύρες, έχει εσχάτως εκφωνήσει έναν αμιγώς αντιπολιτευτικό λόγο κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρεί κοινώς να εκφράσει το όλο κόμμα και άρα δεν έχει την πυξίδα της κατά του Κασσελάκη, τουλάχιστον με προφανή τρόπο.

Ο Τσακαλώτος που φαίνεται να κερδίζει τα αμιγώς αριστερόστροφα ακροατήρια του ΣΥΡΙΖΑ είδε χθες πολίτες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Βύρωνα, θέλει να εκπέμψει ένα μήνυμα της πολιτικής απ’ τα κάτω, αλλά και όπως είπε χθες του ρόλου που μπορεί να παίξει τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και οι αλληλέγγυες δομές, στην αντιμετώπιση των πολλαπλών και πολυεπίπεδων κρίσεων της εποχής.

“Ειμαι ο καθαρός αριστερός πόλος”

Όπως σχολιάζουν Τα Νέα,η όλη ρητορική του πάντως για το κόμμα ως συλλογική έννοια, εκ των πραγμάτων είναι σε αντίστιξη από το σχήμα Κασσελάκη, ενώ οι 53 και η Ομπρέλα που στηρίζει τον Τσακαλώτο έχει ιδεολογικό χάσμα με τις υποψηφιότητες αρχηγικού τύπου – από εδώ έχουν εκπορευθεί ορισμένες εκ των εντονότερων δε επιθέσεων. Πιο πολιτική θέλει να είναι η υποψηφιότητά του και ο Νίκος Παππάς όπως με τη δέσμη προτάσεων για τις καταστροφές που κατέθεσε (π.χ. να εξαιρεθεί κάθε δαπάνη αποκατάστασης και δημιουργίας νέων υποδομών, όπως και στήριξης των πληγεισών περιοχών και κοινωνιών από το Σύμφωνο Σταθερότητας).

Πάντως η δική του δεξαμενή θα μπορούσε δυνητικά να φλερτάρει με τον Κασσελάκη, και όχι τυχαία ο Παππάς αναδεικνύει τα εθνικά, που είναι διακριτή ατζέντα σε σχέση με τους άλλους, αλλά και την έννοια της κυβερνώσας παράταξης που συσπειρώνει πασοκογενείς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr