Τουρκία αντιστροφή πραγματικότητας

Διατηρεί την επιθετική της ρητορική η Αγκυρα, ακόμα και στο παρά πέντε της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προκαλεί επειδή εκδίδει ΝΟΤΑΜ και NAVTEX για ασκήσεις στην επικράτεια της!

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η χώρα μας είναι επίσης εκείνη που διατηρεί κλειστά τα κανάλια του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα, εμποδίζοντας την πρόοδο της πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο για την αύξηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, χαρακτήρισε αυτά τα δημοσιεύματα «μη ρεαλιστικά».

Να λύσουμε μεταξύ μας τα διμερή μας ζητήματα 

«Τα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το θέμα δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου την αλήθεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020″ υποστήριξε.

Και κατέληξε :

“Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία, όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες της για βοήθεια σε άλλους, αλλά στο τραπέζι με την Τουρκία, με διάλογο και συνεργασία”.

H ακραία αυτή ρητορική της Τουρκίας στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, δεν είναι τυχαία. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι ένα σημαντικό μπλοκ χωρών με προεξάρχουσα τη Γερμανία αντιστέκονται σθεναρά στην πίεση Αθήνας και Γαλλίας για άμεση επιβολή κυρώσεων. Γνωρίζει, όμως, επίσης, ότι παρ όλα αυτά το κλίμα είναι για πρώτη φορά βαρύ στους κόλπους της ΕΕ για την Τουρκία.

Η παρουσίαση του καταλόγου των τουρκικών προκλήσεων

Η χθεσινή παρέμβαση Ακάρ σημειώνεται μόλις ένα 24ωρο πριν τη σημερινή παρουσίαση από τους υπουργούς Εξωτερικών Αθήνας και Λευκωσίας, των συνεχόμενων προκλήσεων της Άγκυρας, μέσα από έναν αναλυτικό κατάλογο με μία προς μία τις κινήσεις που συνιστούν πλήρη απαξίωση των συστάσεων των «27» στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Παρά την αντίσταση Γερμανών και άλλων, το κλίμα στις Βρυξέλλες είναι αρνητικό για τον Ερντογάν. Άλλωστε, όσα συμφέροντα για αν έχουν οι χώρες που στηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο, δύσκολα θα αμφισβητήσουν  ότι η Τουρκία με τις 6 NAVTEX που εξέδωσε για παράνομες έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το ORUC REIS, αλλά και με NAVTEX για ασκήσεις όπως οι τελευταίες σε περιοχές που προφανέστατα η ευθύνη για την έκδοση Αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα , αγνόησε την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου.

Η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα…

Πηγή: economico.gr