Μετά το εργασιακό, ακολουθούν οι επικουρικές συντάξεις

Στην πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους σχεδιάζει να προχωρήσει το 2023 η κυβέρνηση όπως ανέφερε σήμερα κυβερνητικό στέλεχος. Στόχος, όπως είπε, είναι η εισφορά αλληλεγγύης να καταργηθεί το επόμενο έτος και για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Η εισφορά αλληλεγγύης παραμένει παγωμένη και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα.

Ποιά έσοδα απαλάσσονται

  • Οι μισθοί, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και οι παροχές σε είδος καθώς και κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και οι αμοιβές που λαμβάνουν μηνιαίως οι απασχολούμενοι με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και εκδίδοντες τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από «μπλοκάκια». Υπάγονται επίσης και οι περιστασιακά απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος.
  • Τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας.
  • Τα εισπραχθέντα ενοίκια ακινήτων.
  • Τα μερίσματα.
  • Οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων repos/ reverse repos
  • Τα δικαιώματα.

“Ευέλικτο” μπόνους απόδοσης στο δημόσιο

Η ίδια πηγή προανήγγειλε και την εφαρμογή ενός “ευέλικτου” μπόνους απόδοσης στο δημόσιο η οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά από φέτος.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει το μπόνους απόδοσης θα έχει δύο ταχύτητες και θα συνδέεται, όσο αυτό είναι δυνατό, με συγκεκριμένους στόχους απόδοσης όπως συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τη λογική αυτή θα  υπάρχουν συγκεκριμένες μονάδες του δημοσίου (π.χ. οι υπηρεσίες διαχείρισης δημόσιων διαγωνισμών) οι οποίες θα μπορούν να διεκδικούν σε μόνιμη βάση το μπόνους που θα δίνεται, και άλλες μονάδες οι οποίες λόγω έκτακτων συνθηκών ή αναγκών θα υπάγονται κατά περίπτωση στο σύστημα του μπόνους ανάλογα με τον βαθμό που θα επιτυγχάνουν κάθε φορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr