κρατικά κουπόνια

Χωρίς να απωλέσουν την -ανύπαρκτη – ρευστότητά τους, χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν καίρια από την υγειονομική κρίση, θα έχουν φέτος τη δυνατότητα  να πληρώσουν με «κουπόνια» που θα λάβουν από το κράτος μέσα στον Μάϊο, τους φόρους του 2021 όπως το φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωση, τον ΕΝΦΙΑ ή και το ΦΠΑ καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιους αφορά 

1. Επιχειρήσεις που είδαν το 2020 τον τζίρο τους να μειώνεται τουλάχιστον 30%, έχουν λάβει ενισχύσεις στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούνται «κούρεμα» 50% στο ποσό των κρατικών δανείων.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που έλαβε ενισχύσεις 20.000 ευρώ μέσα από τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούται «κούρεμα» στο προς επιστροφή ποσό στα 10.000 ευρώ, έχει τη δυνατότητα να λάβει πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ύψους 7.000 ευρώ (20.000Χ35%).

Εάν επιλέξει να πάρει τις 7.000 ευρώ, θα κληθεί να επιστρέψει από τις αρχές του 2022 σε 60 μηνιαίες δόσεις, τις 20.000 ευρώ που έλαβε από τους τρείς πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Δηλαδή η επιχείρηση που θα αποφασίσει να λάβει το 35% των ενισχύσεων που εισέπραξε από την επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2 και 3 θα «χάσει» το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων που έλαβε αλλά θα έχει εξοφλήσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Η δυνατότητα λήψης πιστωτικού αφορά επιχειρήσεις με εργαζομένους που είχαν όλο το 2020 μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% και δικαιούνται έκπτωση 50% στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Εφόσον λάβουν την έξτρα ενίσχυση θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της επιστρεπτέας των τριών πρώτων κύκλων σε 60 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

2. Ζημιογόνες επιχειρήσεις με μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020.

Οι επιχειρήσεις αυτές, μέσω του προγράμματος επιδότησης των παγίων δαπανών θα λάβουν ένα «κουπόνι» το οποίο θα αντιστοιχεί στο σύνολο των παγίων δαπανών της επιχείρησης μέσα στο 2020 οι οποίες όμως δεν καλύφθηκαν από τις ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο.

Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

– Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

– Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

– Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

– Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

– Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Δαπάνες

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Ως ενισχύσεις θα λαμβάνονται υπόψη οι ενισχύσεις που έλαβε η επιχείρηση μέσα στο 2020, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση τη πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 60%.

Αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης

Παράλληλα, θα υπάρχουν και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης, το οποίο:

– Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

– Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.

– Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr