Πούτιν

Ο πρόεδρος Πούτιν, κατά τους εορτασμούς της σημερινής Ημέρας της Νίκης, διέψευσε τις δυτικές προβλέψεις και παρέμεινε “σφίγγα” σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματά του.

Κι αυτό, την ώρα που κυβερνήσεις και αναλυτές πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες εξετάζοντας τι θα ήταν εκείνο που θα μπορούσε να ανακοινώσει ο Πούτιν σήμερα, με φόντο την επέτειο της νίκης των σοβιετικών έναντι της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Μια νέα «νίκη» αυτήν τη φορά κατά της «ναζιστικής» Ουκρανίας; Έναν νέο «πόλεμο», ή μήπως την επίσημη μετεξέλιξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε πόλεμο; Την επικείμενη «συντέλεια» του κόσμου;

Πληθαίνουν οι απορίες 

Η πολυαναμενόμενη ομιλία του Πούτιν τελικώς πραγματοποιήθηκε, οι απορίες των «έξω» ωστόσο παραμένουν αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του Ρώσου ηγέτη.

Οι εκτός Ρωσίας «θα πρέπει να συνεχίσουν να μαντεύουν, καθώς ο Πούτιν έδωσε λίγες ενδείξεις αναφορικά με την κατεύθυνση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, γράφει η Angela Dewan στο CNN.

Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη σημερινή ομιλία του για να συνδυάσει την ιστορία με το παρόν, επενδύοντας στον ρωσικό εθνικισμό με σκοποί να δικαιολογήσει τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.

Με το βλέμμα στραμμένο στους ναζί που ηττήθηκαν από τους σοβιετικούς πριν από 77 χρόνια, ο Πούτιν αναφέρθηκε στις νέες «ναζιστικές» απειλές στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας το αβάσιμο αφήγημά του περί «αποναζιστικοποίησης» της χώρας.

Δεν ανέφερε καν τη λέξη Ουκρανία 

Βασικά, ο Πούτιν δεν ανέφερε καν τη λέξη «Ουκρανία» κατά τη σημερινή του ομιλία παρά μόνο τις λέξεις «Κίεβο» και «Ντονμπάς», όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO.

Αναφερόμενος στην απειλή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως «όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με νεοναζί και μπαντερίτες [Ουκρανούς εθνικιστές] θα ήταν αναπόφευκτη». «Ο κίνδυνος αυξανόταν μέρα με τη μέρα», σύμφωνα με τον Πούτιν, και «η Ρωσία απέκρουσε αυτήν την επιθετικότητα με προληπτικό τρόπο… εγκαίρως».

Ο Πούτιν έχει, προς το παρόν, λίγες επιτυχίες στην Ουκρανία για να καυχηθεί. Το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα είναι να συνεχίσει να κρατά τους Ρώσους στο πλευρό του καθώς εκείνοι υποφέρουν από τις οικονομικές δυσκολίες των κυρώσεων και του διεθνούς απομονωτισμού.

Τώρα το ερώτημα είναι αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή την ημέρα – ή ακόμη και αυτήν την εβδομάδα – για να κλιμακώσει τον πόλεμο με άλλους τρόπους, όπως σημειώνει στην ανάλυσή της για το CNN η Angela Dewan.

Αυξάνονται οι ανησυχίες 

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις πρόκειται να αρχίσουν να επιδίδονται σε επιθέσεις από απόσταση, με πλήγματα από αέρος, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κ.ά. Αυτό είναι ανησυχητικό, όπως σημειώνει η Dewan, καθώς αυτές οι επιθέσεις είναι αδιάκριτες και τείνουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Η βομβιστική επίθεση σε σχολείο στο Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 60 αμάχων το περασμένο Σαββατοκύριακο, είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Μετά την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας και γύρω από το Κίεβο, οι μάχες συνεχίζονται στα ανατολικά και νότια. Το ενδεχόμενο η Ρωσία να μην κερδίσει τίποτα, ή να κερδίσει πολύ λίγα στην Ουκρανία είναι πλέον πραγματικό, όπως υποστηρίζει στο άρθρο της η Angela Dewan.

Σε κάθε περίπτωση, είτε αλλάξει κάτι αυτήν την Ημέρα της Νίκης είτε όχι, ένα νέο κεφάλαιο αυτού του πολέμου θα χρειαστεί αναπόφευκτα να γραφτεί σύντομα.

Με πληροφορίες από CNN, GZERO

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr