Πληθωρισμός: Αναμένεται ψυχρολουσία σήμερα από την Eurostat

Η Eurostat θα ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει στην Ευρώπη.

Τα σημερινά στοιχεία της Eurostat θα είναι ενδεικτικά του τι θα επακολουθήσει. Αναφορικά με την Ελλάδα, ο εθνικός δείκτης αναμένεται να ανακοινωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Ιουνίου και θεωρείται σοβαρό το ενδεχόμενο νέας ανόδου πάνω από τα επίπεδα του 10,2% του Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότ ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο είχε σκαρφαλώσει στο 9,4% από 8% το Μάρτιο ενώ σε επίπεδο εθνικού πληθωρισμού, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον προηγούμενο μήνα είχε εκτοξευθεί στο 10,2% καταγράφοντας υψηλό 28 ετών.

Για φέτος η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,6% για να αποκλιμακωθεί το 2023 στο 1,6%. Αντίστοιχα για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις, εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 6,3% και το ΔΝΤ στο 4,5%.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της  Ελλάδος για τον πληθωρισμό φέτος είναι ότι θα κινηθεί μεταξύ 5,5% και 7,5%, ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας. Παράλληλα ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτίμησε ότι από το 2ο εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr