ΕΚΤ

Προσπάθεια να μετριαστεί η αισιοδοξία που επικρατεί στις αγορές, ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιγξης έφθασε στο τέλος του και ότι θα ακολουθήσει περίοδος σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, επιχειρούν να βάλουν τα μέλη της ΕΚΤ.

Όχι στη χαλάρωση

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αξιωματούχοι της ευρω-τράπεζας συμφώνησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου να κρατήσουν ανοικτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα αύξηση επιτοκίων, ακόμα και αν δεν ήταν μέρος του «βασικού σεναρίου». Τα μέλη του Δ.Σ. που συναντήθηκαν στην Αθήνα πριν από έναν μήνα αναγνώρισαν ότι έπρεπε να «αποφύγουν μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα πρακτικά δείχνουν ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είχαν την άποψη ότι είχαν κάνει αρκετά για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. «Οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού φαίνεται πως κορυφώθηκαν και συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά, ένα σήμα που το Διοικητικό Συμβούλιο περιμένε εδώ και μήνες» σημειώνεται στα πρακτικά, ωστόσο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί, ενώ κάποιοι επισήμαναν ότι ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις παραμένουν πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

«Άλλο ένα σκαλοπάτι»

Λίγο-πολύ αυτά τα ενδεχόμενα επιβεβαίωσε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, Γκάμπριελ Μακλούφ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να πρέπει να ανεβούμε άλλο ένα σκαλοπάτι, αλλά βασικά βρισκόμαστε στην κορυφή της σκάλας», προσθέτοντας πως η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ θα «εξαρτηθεί από τα δεδομένα. […] Από την τελευταία μας ανασκόπηση τον Ιούνιο, διαπιστώσαμε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σε πολλές οικονομίες, αλλά παραμένουμε κάπως μακριά από τον στόχο μας. Δεν έχουμε δει ακόμη την επίδραση των ενεργειών νομισματικής πολιτικής στα οικονομικά των δανειοληπτών ή στην οικονομική ζήτηση».

Από την πλευρά των «γερακιών» της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, σημείωσε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με το πιο δύσκολο κομμάτι του ταξιδιού μας προς τα εμπρός. Χρειαζόμαστε την υπομονή για να περιμένουμε να υλοποιηθεί πλήρως η σύσφιξη πολιτικής στον πληθωρισμό». «Ακόμη και αν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν εκεί που είναι, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά κάπως. Για τους επόμενους μερικούς μήνες, ο δρόμος θα είναι πιθανώς ανώμαλος με πολλά σκαμπανεβάσματα», τόνισε, καλώντας την ευρω-τράπεζα να αντισταθεί στον πειρασμό της μείωσης των επιτοκίων, την ίδια ώρα που οι αγορές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Απρίλιο.

Ανησυχίες

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ίδια η ΕΚΤ έχει εκφράσει ανησυχίες για την επίδραση των υψηλών επιτοκίων στην ανάπτυξη. «Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές μαζί με τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετούν το χρέος τους», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στο Bloomberg. «Είναι κρίσιμο να παραμείνουμε σε εγρήγορση καθώς η οικονομία μεταβαίνει σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με αυξανόμενες αβεβαιότητες και γεωπολιτικές εντάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια 10 φορές από τα μέσα του 2022, αλλά τα διατήρησε στα ίδια επίπεδα τον περασμένο μήνα, δημιουργώντας προσδοκίες ότι ο κύκλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής βαίνει προς το τέλος του, ενώ αρκετοί αναλυτές έχουν εκφράσει φόβους ότι η πολιτική της ευρω-τράπεζας θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, μειώνοντας – λόγω ακριβού χρήματος – τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της, αν και ο κίνδυνος ύφεσης μοιάζει να έχει αποτραπεί μέχρι στιγμής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr