Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το ζενίθ του περασμένου φθινοπώρου, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, νέα άνοδο στο 2,7% κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στην Ελλάδα με τις τιμές στα τρόφιμα να παραμένουν το βασικότερο πρόβλημα παρά τη μικρή επιβράδυνση που κατέγραψε η συγκεκριμένη ομάδα σε σχέση με τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Αύγουστο ο τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 2,7%, από 2,5% τον Ιούλιο, 1,8% τον Ιούνιο και 2,8% το Μάιο.

Τον προηγούμενο μήνα μπορεί να συνεχίστηκε η πτωτική πορεία των τιμών στην τιμή του ρεύματος κατά 6,7% ωστόσο τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Ο δείκτης διατροφής – μη αλκοολούχων ποτών μπορεί να κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,2% τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, όμως σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 10,7% έναντι 12,3% τον Ιούλιο. Πρωταγωνιστικό ρόλο καταγράφουν τα λαχανικά, τα έλαια-λίπη και τα γαλακτοκομικά & αυγά.

Τα τρόφιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όλο και πιο εμφανής είναι η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε ετήσια βάση είναι τα λαχανικά 17,6%, το μεταλλικό νερό-αναψυκτικά και χυμοί 14,4%, λοιπά τρόφιμα 12,4%,έλαια-λίπη 12%, τα γαλακτοκομικά & αυγά 11,9%

Στο σκέλος της ενέργειας, ο ηλεκτρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά 6,5% και το φυσικό αέριο κατά 78,8%. Τα καύσιμα – λιπαντικά μειώθηκαν κατά 4,2%. Αύξηση κατά 12,4% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο κατέγραψαν οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα.

Μείωση κατά 12,6% σημείωσε η ομάδα Στέγασης, λόγω αποκλιμάκωση κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως στις τιμές των ενοικίων κατοικιών που αυξήθηκαν κατά 6% όπως και των επισκευών και συντήρησης κατοικιών κατά 5,4%

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 2,7% τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου του 2022, προήλθε κυρίως από μεταβολές σε συγκεκριμένες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών.

Αύξηση καταγράφηκε στις κατηγορίες.

 • 10,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 3,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 6,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 5,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 5,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικές οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 1,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
 • 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
 • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 6,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία -κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 3,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Μείωση καταγράφεται στις εξής κατηγορίες

 • 12,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
 • 3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr