Μπορεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να έχει σημειώσει σημαντική αποκλιμάκωση (τον περασμένο Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 3,2%), ωστόσο, τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τους αργούς ρυθμούς μείωσης του μεγέθους, αλλά και για κινδύνους στο άμεσο μέλλον.

Δει, δη, χρόνου

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αξιωματούχος της Fed, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε ότι ενώ οι πιέσεις στις τιμές έχουν υποχωρήσει θα χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. «Ο πληθωρισμός κινείται αρκετά πάνω από τον στόχο της Fed για περισσότερο από δύο χρόνια και ενώ είναι ακόμα πάνω από τον στόχο του 2%, υπάρχει ορατή πρόοδος στον πληθωρισμό αν και η ευρύτερη οικονομία έχει παραμείνει σχετικά ισχυρή» ανέφερε η Μέστερ σε συνέδριο για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα.

«Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιστρέψει ο πληθωρισμός πίσω στο 2%» υπογράμμισε σύμφωνα με το Bloomberg. «Αν η οικονομία εξελιχθεί διαφορετικά από ότι αναμένεται η νομισματική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί άμεσα και να προσαρμοστεί κατάλληλα στο outlook και στα ρίσκα για την επίτευξη της διπλής εντολής μας. Πιστεύω ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκιών μας επιτρέπει να το κάνουμε αυτό» πρόσθεσε.

Αβεβαιότητα

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, η οποία θεωρείται από τις πλέον μετριοπαθείς φωνές στο συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, σε συνέντευξη της στους Financial Times αρνήθηκε να απορρίψει την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει για το αν η μέχρι τώρα περιοριστική πολιτική θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο στόχο του 2%.

«Αυτό για το οποίο ανησυχούμε είναι πως δίχως επαρκείς πληροφορίες για το αν έχουμε μπει πραγματικά σε μια διαδικασία αποπληθωρισμού που θα μας επαναφέρει στο 2%, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουμε και να (ξανα)ξεκινήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτό τελικά θα πλήξει την ίδια την αξιοπιστία της Fed, αν και σημείωσε ότι το ρίσκο της υπερβολικής σύσφιγξης είναι στη φάση αυτή ισορροπημένο με το ρίσκο του να μην κάνει η Fed αρκετά για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η αγορά ποντάρει σε διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα και κατά τη συνεδρίαση της Fed του Δεκεμβρίου, έχοντας μάλιστα αρχίσει να συζητά και το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του καθοδικού κύκλου. Για το θέμα αυτό, η Ντάλι υποστήριξε ότι η συζήτηση δεν θα έχει να κάνει τόσο με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής όσο κυρίως με την ομαλοποίηση των επιτοκίων μετά από μια παρατεταμένη περίοδο πολύ περιοριστικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr