κυπριακή ΑΟΖ

“Πλώρη” για γεωτρήσεις σε κυπριακά οικόπεδα φαίνεται ότι βάζει η Τουρκία, ανεβάζοντας κατακόρυφα το κλίμα έντασης στη Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό ότι διεθνείς ενεργειακοί κολοσσοί που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ χτυπούν ήδη το “καμπανάκι” του κινδύνου για τις κινήσεις της Άγκυρας.

Η ατμόσφαιρα στην περιοχή μυρίζει “μπαρούτι”

Ο αμερικανικός κολοσσός EXXON Mobil, σε συνεργασία με την καταριανή QATAR PETROLEUM  έχουν ήδη πάρει θέση, με τα γεωτρύπανά τους έτοιμα να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες τις γεωτρήσεις κοντά στο Οικόπεδο 10.  Και όπως διαβεβαιώνουν, δεν πρόκειται να επεκταθούν πέραν αυτού.

Με βάση όμως τις σεισμικές έρευνες που έκαναν οι Αμερικανοί, έχει εντοπιστεί κοίτασμα που ξεκινά από το Οικόπεδο 10 και επεκτείνεται στο γειτονικό 5, με σημαντικά ευρήματα.

Αμέσως σειρά παίρνει η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI με γεωτρήσεις τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις αυτές από το τεμάχιο 6, στο οποίο έκανε στο παρελθόν έρευνες η Τουρκία, όχι όμως σε κοντινό σημείο με εκείνο που επέλεξαν οι νομίμως αδειοδοτούμενες από την κυπριακή κυβέρνηση εταιρείες.

Οι διεθνείς κολοσσοί χτυπούν ήδη το “καμπανάκι” του κινδύνου

Οι εκπρόσωποι των διεθνών κολοσσών χτυπούν ήδη το “καμπανάκι” του κινδύνου για τις αντιδράσεις της Άγκυρας.

Και αυτό, καθώς οι πληροφορίες, θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασισμένο να αντιδράσει με απαντητικές γεωτρήσεις σε θαλάσσια οικόπεδα, που κατά την Τουρκία, ανήκουν στη λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (Κατεχόμενα).

Οι παράνομες τουρκικές έρευνες 

Πρόκειται, ωστόσο, για περιοχές, για τις οποίες έχει δοθεί άδεια ερευνών από τη Λευκωσία στην ιταλική ΕΝΙ, όπου συμμετέχει πλέον και η γαλλική TOTAL. Δηλαδή στα οικόπεδα 1, 2, 3, 8, 9, 13. Σε ορισμένα τεμάχια έχουν ήδη γίνει παράνομες τρισδιάστατες έρευνες από τουρκικής πλευράς.

Σε ορισμένα από αυτά τα οικόπεδα, η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία, όπως και το υπουργείο Ενέργειας, έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια παράνομες έρευνες, χαρτογραφήσεις κα. ενώ τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά – οπότε και θα ξεκινήσουν τα τρυπάνια – θα υπάρξει μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr